Букурещкият договор е подписан в хана на легендарния русенец Манук бей


Букурещкият договор е подписан в хана на легендарния русенец Манук бей
Преговорите след края на Руско-турската война от 1806- 1812 г. са водени в караван сарай „Ханът на Манук” в Букурещ
02 Октомври 2019, Сряда


Той съдейства за срещите на Софроний Врачански през 1807 г. с главнокомандващите на  Дунавската армия, посочва проф. Степан Терзиян

Автор: Интервю на Огнян Стамболиев

Проф. Степан Терзиян е роден през 1952 г. в Русе. Преподавател е в Русенския университет и сътрудник в Института по математика информатика на Българска академия на науките. Автор е на 3 монографии, 3 учебника, 101 статии и др. 

- Уважаеми проф. Степан Терзиян, нека да започнем разговора си с няколко думи за арменската диаспора в Русе. Тя е една от старите и големите у нас...

- Да, арменската общност в Русе е наистина от големите и водещите у нас. Възниква на територията на Русе още от римско време, IV-V век, когато градът е бил наречен Сегсагинта Приста. През 1610 г. е построена Арменската църква „Сурп Аствадзадзин” (Света Богородица) и в двора й са съхранени паметни плочи от X-XIV век. Църквата е поразена от пожар и през 1832 г. е реконструирана и запазена настоящем. Основа на арменската общност в Русе са преселници- бежанци от Източна и Западна Армения през 1603-1607 г.  и драматичните събития през 1894-1896 г. и 1915-1922 г. Русе израства като крупен търговски и индустриален център през XVIII-XX век. Редица арменски фамилии активно участват в индустриалния, търговския, културен и научен живот в града. И това е най- европейският град на България.

- В Русе (Русчук), който през Османската империя  е бил столица на Дунавската провинция (вилает), простираща  се от Констанца на Черно море до Ниш (днешна Сърбия) на 1769 г. се ражда знаменития Манук бей или Манук (Емануел) Мирзоян.  Разкажете за семейството му.
        
- Баща му Мардирос Мирзоян, роден в село Карби, Араратската долина, е  бил ограбен в Персия, пътувал е от Трапезунд (Трабзон) до Константинопол  и в средата на XVIII век е достигнал с брат си Ованес до Бургас. Оженил се е за Мариам, която е починала, и след това се преместил в Русе. Русе е бил голям търговски град на главен път Константинопол-Русчук-Букурещ. Мардирос се е оженил за Мамик, дъщерята на богат арменски търговец Хамум. На 20 юни 1769 г. се е родил синът им Манук (Емануел) Мирзоян. Манук е кръстен в Яш, Молдова (Молдавия). Славата на семейството се е разнесла далеч зад пределите на Русчук.

- А после напуска България и къде се установява след това?

- Манук (Емануел)  живее в Русе до 12-годишна възраст, след което баща му го изпраща в Яш, някогашна столица на Молдова. Там Манук стaрателно изучава езици и търговия. През 1795 г.  Манук се връща в Русе и се жени за арменката Мариам. След смъртта на баща си поема семейната търговия и става сред най-богатите хора на Балканите. На 33 г. получава дворянска титла от великия княз на Валахия (Влахия).


Манук Мирзоян, Манук бей

- Кога става „драгоман” (което тогава означава „преводач” и „дипломат”)  и получава почетната титла „бей” ?

- През 1806 г. Манук предвижда неизбежността на Руско-турската война. Нежелаещ да  ощети своите предприятия се обръща към руския консул в Яш, Княжество Молдова, с молба за получаване на руско поданство. Консулът отправя молбата до Санкт Петербург и получава съгласие. Руското поданство е дадено на „Арменеца от Астрахан, по фамилия Мардиросян, месторождение – Ереван”. В началото на войната, Манук  се премества в Букурещ, където през 1804-1808 г. построява караван сарай, сега известен като Манук хан (Hanul lui Manuc).

През 1807 г. Манук е трябвало да получи високата титла „княз на Молдова”, но поради присъствието на руски войски, принцът на Молдавия Скарлат Калиманчи не могъл да го удостои със званието. Става фактически дипломатически представител на Молдова до декември 1808 г., когато  в Турция короноват султан Махмуд II, a Мустафа паша става „велик везир” или премиер министър. 

Тогава Манук бей заминава за Константинопол по покана от Мустафа паша, където с церемония е назначен за „драгоман” на султанския двор ( преводач, дипломат, съветник на министъра на външните работи). Наскоро след това великодушният султан удостоява Манук с титлата „бей”.

- Каква по-точно е била дейността на този интересен човек?

- Манук бей е бил дипломатически посредник по време на Руско-Турската война (1806-1812 г.) и е участвал в сключването на  Букурещкия мирен договор, подписан в неговия хан. Той е благотворител и строител на редица арменски църкви с прилежащи училища, приятел и съдружник на руски генерали. За благодеянията му са останали много свидетелства. Помагал е на свети Ечмиадзин, арменската църква в Ерусалим, построил е църква в  столицата на Бесарабия, Кишинеу. Бил е сподвижник на архиепископа на Валахия и Молдова, Григорий Закарян, на Врачанския епископ Софроний Врачански. 


Ханът на Манук в старата част на Букурещ е една от големите туристически атракции в „Малкия Париж”

През 1810 г. като „драгоман” се стреми да основе арменски град Александропол, близо до град Рени на Дунава, в Бесарабия.  За целта дори отива в Санкт Петербург, където получава позволение от Император Александър I. Разполагал е със земи във Валахия и Бесарабия и е бил “съвършено предан на Русия”.

Ще отбележим, че срещите на Софроний Врачански през 1807 г. с главнокомандващите на  Дунавската армия,  генералите Багратион и Каменски стават чрез посредничеството на Манук бей Мирзоян, който е „прекрасно осведомен за всичко, което касае лично Софроний”. Руският историк Конобеев пише, че идеята на руското командване за възвание към българите, което да разясни, че руските войски идват да спасят християните от турска власт, е внушено именно от Манук бей.

- Кажете нещо по-конкретно за прочутия Букурещки мирен договор от 1812 г.

- След завършването на Руско-турската война 1806-1812 г., на 16 май 1812 г. в  Букурещ са водени преговори за мирен договор между Русия и Османската империя. Упълномощени преговарящи са Генерал Михаил Кутузов и Великият везир Ахмед паша. Преговорите завършват месец преди нахлуването на войските на Наполеон в Русия. Да споменем, че  Наполеон Бонапарт е роден на 15 август 1769 г.; същата година е роден и Манук.

Голяма помощ на Русия оказва министърът на финансите на Османската империя Манук бей Мирзоян. Преговорите са водени в караван сарай „Ханът на Манук” в Букурещ,  тогава столица на васалното княжество Валахия (Влашко).


Ханът на Манук бей, гравюра от началото на XIX век

Да, този прекрасен хан е истински шедьовър на старата румънска архитектура – една смесица между Изтока и Запада. Той е отдавна съхранен и реставриран от румънската държава и, бих подчертал,  една от големите туристически атракции в центъра на тази красив и великолепно проектиран град по парижки образец, затова и наречен „Малкия Париж на Източна Европа”. Препоръчвам на всеки, който посети Букурещ да мине през Хана на русенеца Манук. 

- А каква по-точно е  била дейността на този именит мъж в Кишинеу, столицата на Молдова (Бесарабия)?

През 1815 г.  Манук бей се премества в Сибиу (Херманщадт), след това в Кишинеу, където построява  голяма арменска църква.  Построил е и прекрасен  дворец в областта Хинчещи, реставриран наскоро,  2015 г. Таваните на този дворец са украсени с фрески на прочутия руски живописец- маринист от арменски произход Иван Айвазовски (Ованес Айвазян).

Манук бей умира на 20 юни1817 г. в Кишинеу при странни, неизяснени обстоятелства. Предполага се, че е получил сърдечна криза по време на езда на кон. Погребан е в двора на арменската църква „Св. Аствадзадзин" (Богородица).


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки