Попово събира елита на българското народно творчество


Попово събира елита на българското народно творчество
26 Септември 2019, Четвъртък


В Белия град от 27 до 29 септември ще се проведе националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие" 


От 27 до 29 септември в Попово ще се събере елитът на българското народно творчество в лицата на певците Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Галина Дурмушлийска, Дарина Славчева,Светла Караджова, Стоян Варналиев, Радостина Йовковоа, Петя Панева, Николай Балабанов, хореографите: Борис Иванов и Станимир Иванов, етнолозите: Иван Симеонов и Илиян Костадинов, културулога Петя Габровска, преподавателите: Проф.д-р.Светла Станилова и проф.д-р Николай Ников и други. Общо участниците в националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие" ще са над 2600.

Гости на  форум ще са: композиторът Петър Крумов, директорът на ансамбъл „Мизия“ и зам.-председател на съюза на музикалните и танцови дейци в България Любчо Василев, водещата на предаването на телевизия СКАТ  „От българско по-българско“ – Галя Асенова, представители на МОН и други.

Майсторски класове, фолклорни работилници, алея на занаятите,  концерти,представяне на сборника „77 песни, имена, истории“ от Северняшката  фолклорна област, нестинари и много други изненади са подготвени за всички участници.

Новост тази година е, че организаторите замислят да проведат Ревю на автентични фолклорни носии и конкурса за двойки „Надиграй ме". В Бялото градче ще гостуват и 35-ма майстори, представители на различни занаяти - ще има демонстрации на тъкане на стан, дърводелци и ножари ще покажат свои производения, декупаж и други характерни, макар и позабравени, български занаяти.

Посетилите събитието ще бъдат нагостени с ястие приготвено от шеф готвача Тошко Тодоров в юнашката тава на срещата.

Официалното откриване е планирано за 28 септември от 10:30 часа на площада в Попово с програма от „Кукери", ТС „Луди млади“ и други местни състави.

Гала концерта и закриване на събора ще е на 29 септември от 19:00 часа отново на площада с изпълненията на великите народни изпълнители, журиращи двата дни.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки