Нова заплаха за водолюбивите птици – рибарските кукички и корда


Нова заплаха за водолюбивите птици –  рибарските кукички и корда
Снимки: greenbalkans.org
25 Септември 2019, Сряда


В Спасителния център за диви животни в Стара Загора едвам помогнаха на пострадала от необичайната опаснст малка черноглава чайка

Автор: Десант

За нова заплаха за водолюбивите птици алармират специалистите от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. По принцип ветеринарите най-често се сблъскват със случаи на хвъркати, заплетени в рибарски мрежи и погълнали найлонови торбички и малки пластмасови парченца, които поглъщат, приемайки, че са храна.

Но ето че в един от изминалите септемврийски почивни дни на вратата на Посетителски център Поморийско езеро пристигат хора, носещи малка черноглава чайка (Larus melanocephalus) – вид, включен в Приложение 2 и 3 на ЗБР, вписан като „Уязвим“ в Червената книга на РБ, в Приложение 2 на Бернската и Бонската конвенции.

Птицата е намерена безпомощна и оплетена в рибарска корда съвсем близо до брега на езерото. Единия край на кордата води точно към клюна й и на пръв поглед изглежда, че е глътнала рибарската кукичка. Пострадалата чайка е транспортирана до Спасителния център в Стара Загора, където, макар и в 21 часа неделя вечерта, все още там се намира д-р Руско Петров.

Птицата веднага е освободена от кордата, омотала се около тялото й. Установени са леки наранявания по краката и счупени пера. Вече опаразитена, са й поставени няколко инжекции антибиотик и е направен опит да се извади кукичката, но неуспешен.

На сутринта рентгенът потвърждава – кукичката е почти в стомаха! Малкия герой е опериран и успешно освободен от кукичката и 30 см корда, навита в хранопровода.



Хвъркатият пациент вече се храни с пюрирана храна, но ще бъде освободен едва догодина, когато израснат счупените пера и ако оздравее, разбира се - правят уговорка от Спасителния център.

Неговите експерти предполагат, че в случая тази малка черноглава чайка вероятно е погълнала риба, заедно с рибарската кукичка.

„Ако ние сме на риболов и видим подобно поведение на птица, най-малкото, което можем да направим, е да не режем кордата. Първо, нека се опитаме да издърпаме рибата с въдицата, преди птицата да я е погълнала. Ако вече е късно, нека се опитаме да приближим птицата до брега с въдицата, и ако успеем да я изкараме от водата, да я покрием с кърпа или някакъв парцал, за да не се плаши" - съветват старозагорските специалисти.

По думите им, по същия начин трябва да се постъпи, ако случайно се попадне на птица, която видимо е заплетена с корда, сезал и пр.

След това трябва да се позвъни на отговорната институция. За сигнали за бедстващи защитени видове трябва да се сигнализира в регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Ето още няколко съвета на ветеринарите от старозагорския Спасителен център за диви животни за това как можем да предотвратим подобни инциденти, засягащи живота на редица видове от фауната ни:

• Ако сте рибар, съхранявайте риболовните принадлежности (кукички, корда и други) на закрито, а непотребните изхвърлете правилно
• Не оставяйте отпадъци след себе и не подминавайте такива, оставени от някой друг
• Събирайте своя отпадък разделно
• Намалете потреблението си на пластмасови продукти за еднократна употреба
• Купувайте продукти, които могат да се използват многократно


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки