Как българската кавалерия разгроми френската пехота


Как българската кавалерия разгроми френската пехота
Конната атака при Долно Върбени. Художник: Димитър Гюдженов
19 Септември 2019, Четвъртък


И как докара пленниците и ранените неприятели до нервна криза

Автор: Янко Гочев, Фейсбук

На 19 септември се навършват 103 години от кавалерийската атака на 7-и и 10-ти конен полк срещу френските войски при Долно Върбени в Македония.

Подполковник Асен Неделчев - тогава поручик от 10- ти конен полк, участник в атаката при Долно Върбени, командир на полка от 1933 г. до 1935 г., пише за този бой следното: '„19 септември 1916 г. беше един от величавите дни на 3-та конна бригада, в която беше и 10-ти конен полк. В това време тя действаше в Битолското поле.

Този ден нашите пехотни полкове след страшния и неравен бой на Чеган заеха линията Арменохор - Петорак - Долно Върбени - кота 735. Боят се водеше с голямо напрежение и страшна ожесточеност от двете страни. От наша страна всичко беше в първа линия.

Помощ от никъде не се очакваше, противникът силно напираше, за да пробие фронта ни. Храбрите защитници на малка България твърдо устояваха на противниковия напор, имайки зад себе си само 3-та конна бригада, конницата на които с трепет следяха развоя на боя.

Към 10 ч. положението на нашите пехотинци стана критично. Схващайки това, командващият 8-а пехотна дивизия генерал - майор Тодор Митов заповяда: „33-ти Свищовски полк контраатакува, противникът отстъпва, конната бригада да атакува!".

Моментът по своята величавост може да се сравни с най-блестящите от тия, които човек изобшо преживява в своя земен път. Чуха се командите: „Възседни!", „Резервна колона, строй се!, „Сабли вън!", '"Г-а-а-лопом м-а-а- рш!".

Върбалакът при село Долно Върбени, гдето се прикриваха ескадроните зашумя като от вихрушка. Сърцата силно забиха, саблите блеснаха и ескадроните полетяха. 10-ти конен полк бе поведен от храбрия си обичан командир полковник Владимир Даскалов. Страшно „ура" и тропот на копита се разнесе по цялото поле.

Противникът беше настигнат и целият френски 175-ти пехотен полк беше унищожен със сеч, газене и огън. Ескадроните, оставени сами на себе си, започнаха да се топят в адския огън и оредели се връщаха победители, наблюдавани от целия Битолски фронт, на който за момент между воюващите се създаде примирие, за да наблюдават смелата атака на нашата конна бригада. Полесражеието се покри с трупове...".

Участник в атаката при Долно Върбени е и бъдещият генерал от авиацията, тогава кавалерист поручик Васил Бойдев. Той е командир на картечен ескадрон в 7-и конен полк. В спомените си описва забавен инцидент, след раняването си, когато е откаран в сръбската военна болница в Нишки бани. Той е единствен български офицер в тази военна болница, ползваща се от защитата на Женевската конвенция. В нея е имало сърби, французи, англични.

Поручик В. Бойдев разказва: „Френските и английските офицери пожелаха да се запознаем. Когато казах от кой полк съм, един от ранените французи извика нещо и изпадна в нервна криза. Оказа се, че е съсечен от наш кавалерист в атаката при Върбени на 19 септември 1916 г. ТРИ СЪСИЧАНИЯ - сухожилия на десния крак отрязани, дясна ръка отрязана. Аз попитах дали и той не е съборил някои от нашите конници. Призна си, че с картечницата е съборил три наши коня и повече не помнел".

На 28 септември 1916 г. генерал Н. Жеков посещава 7-и и 10-ти конен полк и от името на Н. В. Царя и от свое име благодари на кавалеристите за победата им.


В категории: Новини , Войни за освобождение

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Обикновен българин
28.11.2019 11:33:57
0
0
Българският кавалерист е иранец,трак,скит,гот до някаде-персиец-с бързи и силни ръце.При Одрин сме натупали-яко френските рицари и пленили имп.Балдуин-1205 год.През 1916 година бълг.кавалерист с обучение в немска фехтовка-саблен-бой в казармата е посякал тези французи в конна атака при с.Долно Върбени...Кръв вода не става и ген-български ген...
2
На западния и Източния и медий
20.09.2019 08:15:09
0
0
На Западния и Източния фронт - нищо ново. Е.М. Ремарк. На медийния - също!
1
Tova sa Journalisti ot interne
20.09.2019 07:12:56
0
0
Tova sa Journalisti ot internet i t.n.... Chetet ta se uchete !!!!
Нямат край всичките каши!!! Проблемите с преподаването на историята са известни - май че от 1977 или 1971 - цитиран източник!!! даже такова е името на списанието....

И сега, после какво става - нищо!!! Който си ги знае - си ги знае (по ситемите...) Другите - ????
Румънците казват - "колко е леко/лесно да бъдем румънци"!

А за СЗБ - някъде ще бъде ли споменато, в обща литература.... (Тази за чипровци - ясно. ако стигнеш до нея...) те са известни нещата - на само на специалисти/посветени...

Но! Чипровци и Раковски (Пловдив) - вече са побратимени!!! ) То нищо не е останало от Чипровци...
Има да прегледам още - да придобия някаква идея...
По принцип е известно, че най-ерудираното, образованото е свързано с латинското...
Нали църквата е заминала... преподаване на история, методика му казват.... всичко, всичко...

Няма да пиша повече... Каквото искаш чети....
Всички тези неща - става въпрос за изкуството на мисълта. Така казвам аз...
Всичко известно, поколения млади... ???? На кого да се разчита, ако не на нас... Колок от нас само - нищо не подозират...
Това са просто някакви извращения....защото се пипа, е пипано.. Не можеш да стигаш да не знам къде си. И да няма никакви отзвуци по тия неща в общественото говорене, проблеми ....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки