Ричард Трети не е бил нито гърбав, нито куц


Ричард Трети не е бил нито гърбав, нито куц
18 Септември 2019, Сряда


Английски изследователи доказаха, че истината е съвсем друга

Автор: Огнян Стамболиев

Героят от едноименната трагедия на Уилям Шекспир - рал Ричард III, известен с прозвището Гърбавият, всъщност не е бил нито гърбав, нито куц, заявиха наскоро английски учени.

Легендарният бард описва последния суверен от прочутата династия на Плантагенетите, починал преди повече от 500 години, като мъж с грозна, физика – много гърбав, куцащ, чийто страшен и отблъскващ вид е разлайвал дори кучетата! 

Но английски изследователи доказаха преди една петилетка, че истината е съвсем друга. Проучвайки тленните останки на този „зъл и коварен крал” и реконструирайки в 3D макет неговия гръбначен стълб, те стигат до извода, че Ричард Трети Плантагенет  (1452 – 1483) не е имал гърбица, а е страдал от сколиоза - т.е. странична деформация на гръбначния стълб.



Скелетът на краля е открит в околностите на Лейчестър през 2012 г., което се превърна в една от най-значителните археологически находки през последно време във Великобритания.

След сканиране, както вече бе споменато, изследователите възстановяват в пластмасов 3D-модел гръбначния му стълб, като изследването е публикувано в медицинското списание „Лансит”.

„Това е типичен случай на сколиоза, появила се още в юношеските му години", твърди рентгенологът от Университета в Лейчестър проф. Бруно Морган.



Гръбначният стълб на британския владетел е със силна, подчертана извивка между 65 и 85 градуса, която може да се определи като спирала. В наши дни този дефект може да се коригира успешно по оперативен път, но преди 500 години това е било немислимо.

Следствие на аномалията, дясното рамо на суверена било малко по-издигнато от лявото, а торсът малко по-къс от нормалното, в сравнение с дължината на крайниците.

„Шекспир е имал правото да напише, че Ричард Трети е страдал от гръбначно изкривяване. Но е сгрешил, че това е било голяма гърбица”, твърди проф. Пирс Митчъл, биолог и антрополог от Университета в Кембридж.

„Шекспир пише още, че кралят е имал тънки ръце и е куцал. Но като анализирахме скелета, установихме с точност, че при него всичко е било симетрично. И нито ръцете са били слаби и тънки, нито има някакъв признак, че е куцал. Краката му не са били нито къси, нито криви, а напълно нормални!”, добавя ученият.

Ричард Трети е убит през 1485 г. по време на тежка, кръвопролитна битка, когато е 31-годишен и воюва с политическите си врагове, за да запази короната. След неговата смърт настъпва краят на династията на Плантагенетите и началото на династията на Тюдорите, с коронацията на Хенри Седми Тюдор.

„От друга страна, бих казал, че физиката на Ричард Трети не е била чак толкова противна и отблъскваща, както твърди Шекспир. Но ясно е едно, че човек със сколиоза и изкривяване на част от гръбнака с около 70 градуса не е може да не е имал някакви страдания и да се е чувствал съвсем здрав. Но няма съмнение: Ричард Трети е бил достатъчно силен, за да носи тежко оръжие, да отиде на война, да се бие с враговете си!”, добавя проф. Бруно Морган.

В пиесата си, написана през 1633 г., както знаем, Шекспир го описва като зъл и отмъстителен тиран, убил двама принцове и умрял с вика: „Кон, дайте ми кон! Давам царството си за един кон!”. Някои историци считат, че репутацията на този владетел след смъртта му е била силно очернена от неговите врагове, привърженици на Тюдорите.

А и да не забравяме все пак, че пиесата е написана близо два века след смъртта му и не е документален разказ, а художествено произведение, в което истината и фикцията се преплитат.


В категории: Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки