Покладе – един старинен български обичай от Западните покрайнини


Покладе – един старинен български обичай от Западните покрайнини
Снимката е илюстративна
18 Септември 2019, Сряда


В центъра на неговата обредност са брадва и свинска мас

Автор: Христина Митева

Всяка година на Покладе мама разбуждаше децата рано сутринта – много по-рано от обикновеното време за ставане. Вкупом всички ние, още сънени, излизахме навън. Мама вече бе измила много старателно с чиста вода острието на брадвата, а на острието й бе поставила малко свинска мас.

Всеки от нас трябваше да клекне или застане на колене, за да сведе глава и близне от маста, после да се изправи и прекрачвайки едновременно брадвата и прага на къщата, да влезе в дома.

Това се прави, за да имат децата апетит през годината, да са ящни, да не капризничат на масата или отказват някои видове храна с различни оправдания...

Кой по-бавно и нерешително, кой по-смело, но всяко дете близваше от маста по брадвата. Единствено сестра ми Тонка не смееше открито да откаже и противоречи на мама, макар силно да се гнусеше от свинската мас. Тя с часове стоеше приклекнала над острието и нито вкусваше от маста, нито се махаше оттам.

Мама започваше да я подканя и умолява настойчиво, без да я заплашва или да вдигне ръка да я удари. Тя не искаше със сила да я застави да близне, а с добро. Беше празник, а тя наричаше празниците „добър ден“ и не ни се караше в такива дни.

Това безкрайно умоляване от страна на мама и капризничене от страна на кака ми, много ме ядосваше и аз се дръпвах встрани. Сестра ми Тонка не бе злояда, но беше доста слаба, докато аз бях здрава и силна физически – не чак дебела, но по-едра от връстниците си.

А когато донасяха закупено от пазара прасе, за да го угоим за Коледа, мама искаше аз първа да го захраня, за да е ящно като мен, да е всеядно...

С годините кака ми се промени, като започна да яде с повече апетит. Така в семейството ни не остана  някой злояд, който да е капризен към блажната храна, наричана по нашенски „мизга“.


В категории: Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки