Остров Санторини се пръска от туристи, въвеждат ограничения


Остров Санторини се пръска от туристи, въвеждат ограничения
16 Септември 2019, Понеделник


Установен е ежедневен лимит на броя на туристите

Автор: Десант

Гръцкият остров Санторини е препълнен от туристи, алармират местните и световни медии.

Както съобщават пътешественици, за да се види на малкото късче земя нещо друго, освен хора, трябва да се гледа в небето. 

Потокът от туристи и огромното търсене прави практически невъзможно да се разгледат тукашните забележителности и се отразява негативно върху културната и социална структура на острова. 

Проблемът възникна заради развитието на широка мрежа от евтини жилища под наем, предлагани от интернет портали като Airbnb.

Ще бъде много трудно ситуацията да се промени. По думите на съпредседателя на ЮНЕСКО Годфри Балдакино, Санторини живее единствено благодарение на туризма и пред него не съществуват други насоки за развитие и инвестиции. 

Кметът на острова Никос Зорзос оценява натоварването на местната инфраструктура като извънредно голямо и през тази година разпореди да се установи ежедневен лимит на броя на туристите, пребиваващи на този най-голям от малкия архипелаг вулканични острови в Егейско море. Ограничени са и круизните кораби, акостиращи край брега му.

По принцип, докато доскоро интересните места по планетата се бореха за привличането на туристи, в последните години тенденцията е към ограничаването на туристопотока към забележителностите. Заради свръхголемия наплив във все повече туристически дестинации се въвеждат ограничения. Това вече се прави в Рим, Венеция, Барселона, Тайланд и т.н.


В категории: Репортажи , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки