Министерството на културата обърна гръб на хор „Боряна“ и народната певица Златка Ставрева


Министерството на културата обърна гръб на хор „Боряна“ и народната певица Златка Ставрева
Снимка: Фейсбук
09 Септември 2019, Понеделник


От ведомството не си мръднаха пръста да подкрепят техен гастрол в Архангелск

Автор: Десант

През февруари 2019 г. в нашето Министерство на културата пристига покана от Министерството на културата на Архангелска област – Северна Русия, адресирана до Боил Банов – министър на културата на Р България.

Съдържанието й описва желанието на ръководството на Държавния северноруски академичен народен хор и министъра на културата на Архангелска област, конкретно женски народен хор „Боряна“, чийто диригент е Николай Гурбанов, и народната певица Златка Ставрева, да вземат участие в юбилея на състава, който впрочем е сред най-старите действащи народни хорове в света. Освен участието в празника, от българските творци се изисква и представяне на самостоятелен концерт на народния хор в Министерството на културата в Архангелск.

На 24 април Николай Гурбанов получава на личната си електронна поща имейл от Антоанета Димитрова – главен експерт в българското Министерство на културата. „Това, което ми направи особено впечателение, е фактът, че г-жа Димитрова е експерт в отдел „Регионални дейности“ в министерството ... При положение, че това е международен въпрос, в Министерство на културата има отдел „Международно сътрудничество“ и дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ - споделя Николай Гурбанов в отворено писмо до медиите.

В имейла до него пише: „В Министерство на културата беше получено писмо от художествения ръководител и директора на Северноруският народен хор, с покана за Вашето участие в провеждането на празника „Большие поморские посиделки“, който ще се проведе на 16 декември 2019 г. на сцената на Арахангелския драматичен театър. Интересуваме се дали вече сте уведомени за мероприятието и дали имате покана?".

В същия ден Гурбанов праща отговор, в който информира родното културно ведомство, че е получил поканата още преди месец и с настоящото си писмо потвърждава, че „с удоволствие ще подготвим необходимата художествено-творческа програма и съм убеден в подобаващото представяне на страната ни".

Той използва случая, за да изкаже в имейла си опасение, че без помощта на Министерство на културата няма да успее да осигури двупосочен билет за осемнадесет души и затова се надява на подкрепа от министерството.

Следва и отговорът на Антоанета Димитрова: „Във връзка с Ваше запитване по електронната поща за възможностите за финансова подкрепа от страна на Министерство на културата за участие на Женски народен хор „Боряна“ по покана на директора на Северноруския народен хор в празника „Большие поморские посадки“, който ще се проведе на 16 декември 2019 г. в град Арахангелск, Руска федерация, Ви информираме за следното:

Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата обявява на своята интернет страница сесии за кандидатстване по програма „Мобилност“. Това е програма за финансиране на транспортни разходи на български артисти любители, на професионални артисти и представители на културата и изкуствата за участия в международни, национални и локални културни форми".

Следва линк към Сесия II от програмата. 

И диригентът на хор „Боряна" веднага съставя нужното проектно предложение, но получава отказ. Това обаче не го отчайва и той се посъветва със зам.-министъра на културата Амелия Гешева как да постъпи от тук нататък, тъй като вече е потвърдено участието на състава и домакините са предприели действия по рекламата на събитието. Отговорът на Гешева е, че единствено частният сектор и Община Пловдив, биха могли да съдействат.

Междувременно, организаторите от Архангелск  уведомяват Гурбанов, че не са получили никакъв отговор от Министерството на културата на Р България и се притесняват. Тогава диригентът търси на 1 август секретаря на кабинета на Боил Банов с искане за лична среща с министъра. За съжаление, той тъкмо тогава излиза в отпуск, но Гурбанов получава обещание,  че след 15 август ще го потърсят.

На 19 август той отново търси секретаря на министъра, тъй като до тогава отговор няма. Отново го уверяват, че се работи по въпроса и до 23 август ще получи обаждане за евентуална среща с Банов. Но и това не става и Гурбанов отново звъни на 26 август.  

„Тогава ме попитаха дали съм сигурен, че въобще съществува такова писмо, защото никъде в министерството не могат да го открият. Отговорих им, че щом служител на министерството ме информира за такова нещо през април, няма как да нямат такова писмо" - пише Гурбанов в отворенот си писмо.

Секретарят му диктува нов имейл адрес, на който повторно да изпрати поканата от Архангелск. След няколко дена се свързва със секретаря на министъра, който му отговаря, че писмото се получава за пръв път и е предадено за превод, след което с диригента ще се свържат от PR отдела на Министерството на културата.

На 2 септември Гурбанов получава имейл от Антоанета Димитрова – главен експерт в отдел „Регионални дейности“, със следното съдържание: „По повод на повторно получено писмо за участието на български формации в горепосоченото мероприятие в Архангелск през декември т.г., Ви уведомявам, че министърът на културата е информиран за поканата към вашия състав, както и че Министерство на културата ще изпрати поздравителен адрес до Министерството на културата на Архангелска област и до организаторите, а вероятно ще пътува и представител на министерството, което  още не е уточнено. В тази връзка, моля ни информирате дали ще вземете участие, както и да ни предоставите информация за събитието или линк към електронен сайт на организаторите".

Гурбанов отговаря: „По думите на секретаря на министър Банов, до 27 август господин Банов е нямал представа за това събитие. Това не е мой ангажимент, не ме интересува, само го подчертавам като факт. 

На въпроса Ви, дали ще пътува народен хор „Боряна", заедно със солисти и Златка Ставрева, отговорих, но пак ще повторя: Да, ще уважим поканата и ще пътуваме!

По действията и думите Ви става ясно, че Министерството на културата на Република България няма да ни подкрепи чрез обезпечаване на транспортните разходи на състава, така както очакват домакините от министерството в Архангелск. 

Лично ще уведомя Министър Банов за това, че в следващите дни ще бъде стартирана медийна кампания за нашата покана, което е значим успех, в която изрично ще се подчертае, че Министерството на културата на Република България няма да подкрепи народен хор "Боряна". 

Относно това, че ще има представители на Министерството, това нас не ни вълнува, тъй като нямаме подкрепата на ведомството. Това също изрично ще бъде подчертано пред домакините, каквото и да отговорите в реплика на поканата. Ние ще представим Родината си, а не държавната администрация.
Групата, която ще пътува е 21-членна, това е максималният брой, който изискват от Архангелск, в нея не е предвиден представител на Министерството".

Отговор на това свое писмо диригентът на хора така и не получава. 

„Аз съм един млад човек, който с всички сили се бори да остане в Родината си. Боря се, защото знам, че е най-лесно да замина извън България, но не искам. Принудих се да основа собствен бизнес, в съвсем различен от културата и образованието сектор, само и само да мога да се издържам и паралелно с това да се реализирам по специалността ми, тук в България.

Поканата от Министерството на културата на Архангелска област, не е просто покана за някакъв фестивал, на който може да отиде всеки състав, стига да има финансова възможност. В този случай става въпрос за културен обмен, за специално отношение към страната ни.

В случай, че бях намерил странично финансиране и не бях изискал среща с министъра на културата, той въобще нямаше да бъде уведомен, нямаше да бъде изпратен никакъв отговор, а какво да говорим за поздравителен адрес. Това е изключително сериозно свидетелство за неуважение от наша страна. Значима небрежност, която подчертава безхаберието на държавната администрация" - изтъква в отвореното си писмо Николай Гурбанов.

Той е убеден, че ще намери начин да отиде със състава си в Архангелск, като е повече от сигурен, че там хорът и солистите му достойно ще представят България и без помощта на Министерството на културата.

„Трябва да се знае колко небрежна е държавната ни администрация. Как културата и културните дейци на България не са даже и последен приоритет на политиката ни. Те въобще не присъстват в приоритетите на държавната политика на България" - споделя огорчението си Гурбанов.

По думите му, в Архангелск вече са разлепили плакатите и по радиостанциите и телевизионните канали непрестанно се излъчва реклама, с разгласа за българското участие. От своя страна, певиците от женски народен хор „Боряна“ и неговите солисти неуморно репетират по 7 дни в седмицата от май месец до ден днешен. 

Те са убедени, че когато се завърнат, завоювали престижа на страната ни, най-вероятно много медии ще пишат за успеха им и всички ще са горди с тях. Но огорчението им е, че предварително не са намерили подкрепа и помощ от родните институции.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки