ЕК с призив към фирмите да се готвят за Брекзит без сделка


ЕК с призив към фирмите да се готвят за Брекзит без сделка
04 Септември 2019, Сряда


Комисията предложи фонд "Солидарност" и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат подготвени да подкрепят дружествата, работниците и държавите от ЕС, най-силно засегнати от оттегляне без споразумение

Автор: Десант

Европейската комисия повтори днес призива си към всички заинтересовани страни в ЕС да се подготвят за оттегляне на Великобритания от Общността без споразумение на 1 ноември.

Заради продължаващата несигурност за одобряването от британската страна на постигнатото споразумение и заради цялостната политическа обстановка в страната, оттеглянето от ЕС без споразумение на 1 ноември остава реална, макар и нежелана, възможност, се посочва в съобщението на комисията.

За да се ограничат смущенията в търговията, всички участници във вериги на доставки с Великобритания, независимо къде се намират, трябва да бъдат наясно с отговорностите си и с необходимите формалности в трансграничната търговия.

Комисията предложи на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да бъдат направени целенасочени технически промени в продължителността на извънредните мерки в областта на превозите в случай на оттегляне без споразумение.

ЕК предложи също така да бъдат повторени и през 2020 г. съществуващите договорености при извънредна обстановка за 2019 г. по отношение на риболова и на възможното участие на Великобритания в бюджета на ЕС за догодина.

Тези мерки са необходими заради решението за удължаване на срока за напускане на британската страна до 31 октомври, се пояснява в съобщението.

ЕК предложи фонд "Солидарност" и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат подготвени да подкрепят дружествата, работниците и държавите от ЕС, най-силно засегнати от оттегляне без споразумение. Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да постигнат съгласие по тези предложения, отбелязва комисията.

Всички заинтересовани страни носят отговорност да се подготвят за всякакви възможни развития. Оттеглянето без споразумение продължава да бъде реална възможност, затова ЕК настойчиво насърчава заинтересованите страни да се възползват от допълнителното време, с което разполагат заради удължаването на срока до края на октомври, за да предприемат всички необходими действия в подготовката на раздяла между ЕС и Лондон без договор.

Комисията заключава, че не е необходимо предложените досега мерки за готовност да бъдат изменяни. Днес обаче ЕК предложи да бъдат извършени някои технически промени в някои извънредни мерки, за да се вземе предвид одобреното удължаване на срока на британското оттегляне.

Комисията предлага промени в областта на правилата за товарните и пътническите автомобилни превози с удължаване на срока на действието им до 31 юли догодина. При общите правила за осигуряването на основни въздушни връзки ЕК предлага удължаване на срока на действие до 24 октомври догодина. В областта на риболова днес ЕК предложи правилата да бъдат прилагани и догодина.

Комисията днес предложи Великобритания и британските получатели на средства от ЕС да запазят правото си да участват в програми в общностния бюджет до края на 2020 година, ако Лондон приеме и изпълни бюджетните си задължения за тази година, плати вноските си за догодина и позволи извършването на необходимите проверки.

ЕК предлага да се разшири обхватът на фонд "Солидарност" на Европейския съюз, за да се облекчи финансовата тежест за държавите в ЕС в случай на раздяла без споразумение. Комисията предлага Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъде подготвен да помогне на наети и самонаети служители, изгубили работата си заради оттегляне без споразумение.

В областта на селското стопанство средствата за подкрепа на пазара и пряка финансова подкрепа за земеделците ще бъде на разположение, за да се смекчат най-лошите последици за пазарите. За оказване на по-непосредствена подкрепа, например на малки дружества, чиято дейност до голяма степен зависи от Великобритания, правилата на ЕС за държавната помощ предлагат гъвкави решения за националните мерки за подкрепа, отчита комисията.

ЕК и Ирландия продължават да работят заедно за защита на целостта на вътрешния пазар и за избягването на възобновяването на границата с Великобритания. Предпазната мярка в споразумението за оттегляне е единственото установено решение за запазването на споразумението от Разпети петък, осигуряване на спазването на международните правни задължения и съхраняването на целостта на вътрешния пазар, пояснява комисията.

При раздяла без споразумение Великобритания ще се превърне в държава извън ЕС, без преходни договорености. От този момент нататък цялото първично и вторично законодателство на ЕС ще спре да се прилага по отношение на британската страна. Няма да има преходен срок, както е предвидено в постигнатото споразумение. Това ще доведе до съществени затруднения за гражданите и дружествата и ще има отрицателни икономически последици, които биха били много по-големи във Великобритания, отколкото в останалите държави в ЕС, отчита комисията.

От декември 2017 година ЕК се подготвя за оттегляне без споразумение. Досега комисията е представила 19 законодателни предложения, приети от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Комисията прие също 63 незаконодателни предложения и представи 100 мерки за готовност за британското оттегляне. Комисията не предвижда нови мерки преди новата дата на оттегляне, се уточнява в съобщението.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки