Законът за народното здраве някога забранявал използването на консерванти в домашната зимнина


Законът за народното здраве някога забранявал използването на консерванти в домашната зимнина
Снимките са илюстративни
03 Септември 2019, Вторник


Глобите били доста „солени", а продуктите с натриев бензоат - конфискувани

Автор: Диана Славчева

Голяма заблуда се оказва това, че в миналото българите са се хранили по-здравословно и в храната им не е имало гадни консерванти. Имало е и още как, при това най-вече в... домашно приготвената зимнина!

Изненадващото разкритие лъсва в кратка дописка, публикувана преди 90 години във в. „Северно ехо" (един от най-популярни вестници в Плевен, излизал от 1921 до 1944 г., б.а.) и препечатана в бр. 125 на в. „Казанлъшка искра" през септември 1929 г.

В нея се разобличава масовата „лоша" практика домакините да добавят в консервите от „зеленчук, домати, мармелад, безалкохолно вино и др." салицилова киселина (за сведение - при естерификация на това вещество с оцетна киселина се получава ацетилсалицилова киселина, т.е. познатия на всички ни вездесъщ аспирин, б.а.). Като лош пример се сочи и това, че някои туряли в зимнината „бензоева киселина или някои нейни соли като натриев бензоат".



В интерес на истината, тези химически добавки на широка нога се ползват и до днес в домакинствата за консервиране на домашно приготвените буркани с туршии и други вкусотии за зимата. 

Разликата между днес и добрите стари времена е, че в онези далечни години употребата на изброените вече „вредни за здравето консервирующи вестества" била забранена от Закона за народното здраве и „продукти, намерени на пазаря, консервирани с тях", били конфискувани, а продавачите им - санкционирани с глоба до 2000 (тогавашни) лева! 



С едно кратко отклонение от темата ще уточним, че през същата тази 1929 г., макар и за кратко, в страната ни е установен златно-девизен стандарт, като стойността на лева е с фиксиран курс към долара, а чрез него – към златото, при съотношение 1 лев = 10,86956 мг от благородния метал. Така че санкцията за консервното провинение си е била бая „солена"!

„Най-добри средства за консервиране са солта и оцетя" - подчертава авторът на дописката д-р Захари Ганов (автор и на няколко справочника с хиляди „практически химико-технологически и други рецепти за индустрия, занаяти, земеделие и домашна употреба", б.а.), който изтъква, че домати, направени със сол без да се варят, са един безценен източник на витамини през зимния сезон, „когато зеленчук няма, а плодовете са много скъпи".



Така приготвените домати някогашните доктори препоръчвали като особено полезни за „малокръвни, предразположени на рахитизъм деца и бременни жени". Приготвяли се, като на 100 кила от червения зеленчук се слагали 4-4,5 килограма сол. Трайността им била 1-2 години, а като целебно средство било достатъчно 2-3 пъти в седмицата с така консервираните домати да се намазва по някоя филия хляб.

За да не се развалят пък другите консерви, д-р Ганов съветва да се използва силен оцет с 4 процента киселинност. Този, който се продавал по тогавашните пазари, бил с много ниска киселинност - едва 2-2,5 процента и неговата употреба „докарвала" до разваляне на консервите.


Сергия със зеленчуци през 1938 г.

В края на публикацията авторът обръща внимание, че „консервите тая година трябва да бъдат повече, защото месото ще стане скъпо"!

То и тази година, покрай Африканската чума по прасетата, се очаква свинското да поскъпне. А и отново е есен и е време за приготвяне на зимнина. Дали пък да не се вслушаме в съветите на някогашните капацитети по въпроса и да реабилитираме „солта и оцетя" като най-добрите консерванти!


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки