РЕТРО: Как посрещаме наводненията у нас и как в „културните" страни


РЕТРО: Как посрещаме наводненията у нас и как в „културните" страни
Наводнение във Видин през март 1942 г. Снимка: Държавен архив Видин
02 Септември 2019, Понеделник


Още преди 90 години е констатирано, че по-големи потопи нанасят в другите държави много по-малки щети, отколкото у нас

Автор: Диана Славчева

Природните стихии съпътстват човечеството, откакто свят светува. Едно от най-страшните бедствия са наводненията. Имало ги е преди, има ги и сега, безспорно ще ги има и в бъдеще. Любопитен анализ за това как ги посрещат в другите държави и как у нас прави преди 90 години вестник „Казанлъшка искра" в своя брой 123 от септември 1929 г.

„Ние ги посрещаме с плач и вайкане и ги изпращаме с облекчителната въздишка на забравата, за да си спомним за тях наново, когато пак ни споходят" - отбелязва старата газета и изтъква, че в „културните страни" постъпват иначе.

„Чрез своите специални служби те спокойно и внимателно наблюдават появата и проявленията на наводненията, изследват техните местни и общи причини, и от това извличат известни принципи и правила, необходими за разумна борба срещу опустошителната стихия" - пише в статията.

По-нататък се обобщава, че следствие на тези действия, по-големи наводнения във въпросните „културни" държави нанасят много по-малки вреди, отколкото в нашата страна.

Дописката стига до извода, че, за да се противодейства на прииждането на реките, трябва да се залесява около тях и край водосборните им басейни. Това „откритие" е известно и днес, но на колко места е осъществена подобна защитна „стена"?! 

Факт е, че мине, не мине време и хоп, отново започваме да се вайкаме, че тук и там станало наводнение. И отново като в перпетум мобиле завъртаме същите приказки какво трябва да се направи. Файда никаква! Очевидно още не сме станали „културна" държава...


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки