Международният кино-литературен фестивал CineLibri стъпва за първи път в Бургас


Международният кино-литературен фестивал CineLibri стъпва за първи път в Бургас
29 Август 2019, Четвъртък


Фестивалът предвижда 14 ексклузивни прожекции на специално подбрани филмови заглавия

Автор: Десант

Задава се петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri, който за първа година ще бъде представен и в Бургас и ще се състои от 7 до 20 октомври в Експозиционен център "Флора". 

Фестивалът предвижда 14 ексклузивни прожекции на специално подбрани филмови заглавия, част от конкурсната и паралелна секция на CineLibri, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, нови интерпретации на класически произведения и знакови документални филми.

Ще бъдат отбелязани важни за света годишнини като: 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза.

И тъй като във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката според Борхес, тази есен CineLibri няма да ви спести изкушенията, нещо повече – ще ви изстреля директно в космоса. Не без помощта на един от най-взискателните режисьори, които киното познава – визионера Стенли Кубрик, обещават организаторите на събитието.

CineLibri е престижен международен кинофестивал с уникална концепция, залагаща на активното взаимодействие между киното и литературата. Фестивалът представя най-талантливите екранизации, създадени през предходните 2 години. Включва конкурсна и паралелна програма, организирана в няколко модула.

Ежегодно връчва Почетна награда за цялостен принос към литературната адаптация и награда „Синелибри” за най-добра интерпретация на литературна творба с изразните средства на киното. Съдейства за образоване на публиката и насърчаване на добрия вкус по отношение на седмото изкуство и всички свързани с него дейности и изкуства.

Фестивалът води в България едни от най-ярките фигури на съвременната европейска и световна кинематография - продуценти, режисьори, сценаристи, писатели, филмови композитори и актьори, признати в цял свят. Сред тях се нареждат имена като Иън Макюън, Иржи Менцел, Фолкер Шльондорф, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Херман Кох, Давид Фоенкинос, Давид Гросман и много други.

CineLibri 2019 в Бургас се провежда с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Община Бургас, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Всички партньори и съмишленици ще бъдат обявени на официалната страница www.cinelibri.com


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки