Медиен скандал помрачи честванията на битката при Ахелой


Медиен скандал помрачи честванията на битката при Ахелой
23 Август 2019, Петък


На 20 август се навършиха 1102 години от триумфа на българите над ромеите. Точно ден след честванията в общественото пространство се появи информация, че багери унищожават хълма, от който се смята, че Симеон Велики е наблюдавал сражението

Автор: Светлана Николова

Информация, че частна строителна фирма дълбае за инертни материали обект от историческо значение, разбуни духовете в община Поморие. Втори ден в морското градче основна тема е медийната „бомба“, че багери заличават хълма Симеонова могила край Каблешково, където се смята, че е бил командният пункт на цар Симеон Велики по време на битката при Ахелой през август 917 година.



Екип на телевизия СКАТ реши да провери каква е истината.



„Написаното не отговаря на истината. Историческата Симеонова могила се намира на друго място и върху нея има изградена винарна. Там, където в момента се копае, преди повече от 30 години се намираше старото сметище на Каблешково, теренът е общинска собственост, намира се в местността Симеонова могила и за него има изработен проект за рекултивация, който може да се види в Община Поморие“ казва Елена Бояджиева, кмет на Каблешково.

Възможно ли е именно фактът, че името на местността е едно и също като това на въпросния хълм, да е подвел авторите на публикацията?



Едва ли, отговаря кметът на Поморие Иван Алексиев. Според него никак не е случаен фактът, че „сензацията“ е свързана с питане по време на последното заседание на ОбС – Поморие от страна на общинския съветник от БСП Нестор Стоянов.

„Като представител на местната власт г-н Стоянов има право на достъп до документацията за всичко, което се извършва на територията на общината. Трябваше само да я поиска, преди да прави питания по фалшиви новини“, казва Иван Алексиев.

Община Поморие разполага със становище на Министерството на земеделието, в което ясно е казано, че този терен, на който се дълбае за инертни материали, е определен за рекултивация. Отделно има и приет от Общински съвет – Поморие проект за това.

„Решението на ОбС в морския град е от юли тази година, така че не е минало толкова много време, че да се заличи от паметта на Стоянов. Дори да не е присъствал в залата, когато колегите му са гласували точката от дневния ред, той разполага с текста на докладната записка и всички приложени към нея документи“, категоричен е Алексиев.



На сателитна карта на местността „Симеонова могила“ ясно се вижда, въпросният хълм, от който се смята, че Симеон Велики е наблюдавал великия триумф на българите над ромеите, е на доста голямо отстояние от бившото сметище, където в момента дълбаят багерите. 



Че става въпрос за съвсем различни места, се уевери и екипът ни. На „Симеонова могила“ действително има изградена винарна. Имотът е частна собственост и в момента хълмът се терасира, за да се облагороди и почисти от сухите треви като предпазна мярка срещу евентуални пожари.



Възвишението се намира в землището на Ахелой.



Хълмът, подкопаван от багери, пък се намира на територията на Каблешково и действително представлява изкуствен насип върху някогашно сметище. Има идея изкопите там в последствие да се запълнят с богатата на хумус почва, която остава от строежа на обходния път на Поморие. 

Все пак, за да сме напълно сигурни, че не се касае за унищожаване на историческо наследство, потърсихме коментар и от директора на музея в Поморие Антон Карабашев, който неочаквано хвърли по темата съвсем различна светлина.



„В нашия архив нямаме информация изобщо за такава „Симеонова могила“. Във връзка с Ахелойската битка има най-различни мнения на историци, на изследователи. Но няма точни категорични сведения и информации, че Симеон е наблюдавал сраженията от там. Учени предполагат, че той е наблюдавал развоя на събитията от връх Биберната край Каблешково. Но това пак е в сферата на предположенията и на хипотезите. „Симеонова могила“ е съвременен топоним, наложен буквално от няколко години“, категоричен е Карабашев. 

Думата на историците в случая тежи повече от евтините и непроверени медийни сензации, които помрачиха честванията на битката при Ахелой. Откъдето и да е наблюдавал цар Симеон битката, то със сигурност не е било от бившото сметище на Каблешково.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки