Навършват се 85 години от откриването на Паметника на Свободата


Навършват се 85 години от откриването на Паметника на Свободата
Снимки: Държавен архив - Габрово
23 Август 2019, Петък


Държавен архив - Габрово публикува за първи път някои от съхраняваните във фондовете му документални свидетелства за този тържествен момент

Автор: Десант

В дните на Националното честване на Шипченската епопея отдаваме почит и към още едно знаменателно събитие – 85-та годишнина от откриването на Паметника на Свободата, издигнат с доброволни дарения от целия народ на връх Св. Никола (днес неправилно наричан Шипка).

Основният камък е положен на 24 август 1922 г. по повод 45-годишнината от Шипченската епопея, като строежът започва през септември 1926 г. и е завършен през 1930 г. Паметникът е тържествено открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III, в присъствието на министър-председателя Кимон Георгиев, военни, ветерани от българското опълчение и огромно множество хора от цялата страна. Осветен е от Старозагорския митрополит Павел и Варненския митрополит Симеон.




Кадри от откриването на величествения паметник на 26 август 1934 г.

Монументът е дело на габровски архитект Атанас Донков и скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров.

Строежът е започнат от дряновския майстор-строител Илия Мъглов и завършен от майстор Пеню Колев – Бомбето от с. Дралфа, Търговищко.

Изграден е от доломит, като камъните са ломени източно от върха и обработвани ръчно, а всички материали са извозвани с волски каруци.

В страницата си във „Фейсбук" Държавен архив - Габрово публикува за първи път някои от съхраняваните в Частично постъпление № 469 и във фонд № 1632 „Гъдев, Недьо Христов” документални свидетелства от строежа и тържественото откриване на Паметника на Свободата.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки