Съд, в който събирали сълзите на оплаквачките при погребения, намериха в Калиакра


Съд, в който събирали сълзите на оплаквачките при погребения, намериха в Калиакра
Снимки: НИМ
14 Август 2019, Сряда


Най-впечатляващият предмет от гробните дарове обаче е масивен златен пръстен, който разкрива името на погребания – Георги, и неговото потекло от рода на Палеолозите

Автор: Десант

Богато погребение от XIV век на неизвестен до момента аристократ – Господин Георги Палеолог, бе открито при редовните археологически проучвания на Калиакра, провеждано под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Тя проучва средновековната морска столица на България от 2004 г. Финансирането на разкопките през тази година е от Министерство на Културата и Община Каварна.

За последните 16 сезона са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

В гроба археологическият екип разкри богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуала по изпращането на младия покойник.

Погребението е извършено през втората половина на XIV век, като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.


Стъкленият съд, в който са събирани сълзите на оплаквачките на покойника

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове обаче е масивен златен пръстен, който разкрива името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август, като през 2019 г. Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра –„Татарска плячка“, която съдържа 950 предмета от злато и сребро.


В категории: Добри Вести , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки