Български занаятчии ще показват изчезващи занаяти


Български занаятчии ще показват изчезващи занаяти
Снимки: ЕМО „Етър“
12 Август 2019, Понеделник


Вижте кога и къде ще може да видите как работят калайджии, копаничари, кошничари, кожухари и сарачи

Автор: Десант

Повече от 40 ще са българските участници в изложението базар на XVII Международен панаир на традиционните занаяти. Той ще се проведе от 6 до 8 септември в Етнографски музей на открито „Етър" край Габрово, като събитието съвпада с 55-годишнината от откриването му.

Тази година място в изложението базар намират и не малко занаяти и поминъчни дейности в риск, при които е застрашено предаването на традицията.

Посетителите ще могат да научат лично от майсторите калайджии, копаничари, кошничари, кожухари и сарачи какво ги мотивира, за  да посветят цялата си енергия и усърдие в практикуването на занаяти, към чиито изделия днес няма пазарен интерес.



Други участници във форума ще разкрият как се съхранят традициите в изработването на калоферска дантела и как се пази знанието за технологията на леене на восъчни свещи.

За трета поредна година публиката ще се наслади и на уменията на съвременни творци, представящи в АртЗоната своя авторски прочит на традиционните занаяти.

А също така, ще може да научи повече за тънкостите в процеса на багрене, тъкането на колани на кори, приготвянето на пестил по традиционна технология или да опитате уменията си в техниката на шиене „фриволите” и плетенето на чорапи на пет куки

Изложителите ще бъдат от всички краища на страната: Варна, Враца, Вълчи дол, Габрово, с. Горна Росица (община Севлиево), Дряново, Етрополе, Казанлък, Кубрат, Монтана, Пловдив, с. Равда (общ. Несебър), Разград, Своге, София, Сливен, Стара Загора, Троян, Трявна, Търговище, Хисар, Шумен, с. Устина (общ. Пловдив) и др., уточняват от ЕМО „Етър".


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки