Обединяват боба с наденицата на първи по рода си събор


Обединяват боба с наденицата на първи по рода си събор
Снимка: bobsnadenitsa.bg
09 Август 2019, Петък


Събитието стана възможно след побратимяването на Смилян с провдивското село Житница

Автор: Десант

На 7 септември в Житница ще се проведе първият събор на боба с наденицата. Събитието ще отпразнува първото по рода си побратимяване на пловдивското село, което е известно с производството на наденица, и село Смилян – дало името на емблематичния смилянски боб.

Поканата към смилянци е отправена през май, а самото побратимяване става официално факт на 15 юли, когато е подписано споразумение за сътрудничество от кметовете на Житница и Смилян – Цецка Йотова и Чавдар Червенков.

„Поласкани сме, че смилянци приеха нашата покана за побратимяване. Нека седнем на една трапеза и да отпразнуваме храната, която носи българския вкус и традиции. Разбира се, табиетлиите от цялата страна са добре дошли да се присъединят и да празнуват заедно с нас“, споделя пред медиите Цецка Йотова, кмет на с. Житница.

Съборът ще се проведе на входа на селото, в района на конна база Тракиец. Организаторите са подготвили класически боб с наденица за своите гости.

„Ние от Житница ще извадим надениците - да има за всички, а смилянци ще донесат от най-едрия боб" - заричат се инициаторите в специално създадения за феста интернет сайт bobsnadenitsa.bg.

И тъй като няма събор без музика, на сцената ще излязат 100 каба гайди, Деси Добрева и „Лудо младо“ бенд, както и танцовите ансамбли на с. Житница и с. Смилян.

Форумът цели да покаже, че колкото и да сме различни, винаги има едни общи ценности, които ни обединяват – като традиционните български вкусове и рецепти. 


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки