Цвятко Бобошевски помага много родния си град Враца да се възстанови от пожара


Цвятко Бобошевски помага много родния си град Враца да се възстанови от пожара
07 Август 2019, Сряда


На 8 август се навършват 135 години от рождението на изявения български политически и държавен деец

Автор: Атанас Коев

След големия пожар във Враца през 1923 г. тогавашният премиер проф. Александър Цанков назначава за правителствен комисар по възстановяване щетите от бедствието Цвятко Бобошевски - български политически и държавен деец на Царство България, министър в няколко правителства на Демократическия сговор и регент след 9 септември 1944 г. 

Припомняме, че на 30 септември 1923 г., след пожар във военен склад, засегнал и укрити от Съглашението боеприпаси, изгаря голяма част от Враца. Според някои данни, 500 къщи са опожарени, разрушена е голяма част от чаршията. На 1 октомври 1923 г. е обявен едномесечен траур.

Като комисар Бобошевски активно подпомага своите съграждани (той е роден преди 135 години - на 8 август 1884 г. във Враца в семейството на заможен търговец) по-леко да преодолеят пораженията и щетите от огнената стихия.

Именно по негова молба цар Борис III изпраща в опожарения град най-добрия тогавашен български хирург - проф. Александър Станишев, с почти целия състав на Александровска болница.

Отново по молба на видния врачанин към родния му град потеглят влакови композиции с палатки за останалите без подслон местни жители. Към пострадалия град с активното съдействие на министър Бобошевски са транспортирани над 5000 кг хляб и други необходими продукти, от които се нуждае населението.

По-късно, вече в правителството на Андрей Ляпчев, врачанският политик и държавник е привлечен отново за министър на търговията, промишлеността и труда, като на този пост е от 4 януари 1926 г. до 15 май 1930 г. След преврата от 19 май 1934 г. Бобошевски за известно време е председател на Българската ипотекарна банка.

В навечерието, както и по време на Втората световна война той се обявява открито срещу обвързването на България с държавите от оста Берлин-Рим-Токио, като постепенно става привърженик на идеята за ориентиране на страната ни към антифашистката коалиция. Но не подкрепя въоръжената борба на нелегалната опозиция. Въпреки това през 1943 г. участва в създаването и изграждането на Отечествения фронт.

След 9-септемврийския преврат през 1944 г. Цвятко Бобошевски е включен в състава на новия Регентски съвет на Царство България, заедно с проф. Венелин Ганев и бъдещия академик Тодор Павлов. На този пост той остава до 8 септември 1946 г., когато страната е провъзгласена за народна република.

Изявеният политик и държавник умира на 23 декември 1952 г. в София. На погребението правителството на Вълко Червенков му отдава почести като на виден държавен деец, тъй като с обществено-политическата си дейност той оставя трайна диря в новата и най-новата ни политическа история.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки