Пуснаха обществена поръчка за реставрацията на гробницата под ул. „Московска"


Пуснаха обществена поръчка за реставрацията на гробницата под ул. „Московска"
06 Август 2019, Вторник


Късноантичното съоръжение бе открито при ремонтни дейности по столичната улица

Автор: Десант

Обществена поръчка на стойност 62 500 лв. без ДДС обяви Столичната община за строително-монтажни работи и консервационно-реставрационни работи на новооткритата антична гробница на софийската улица „Московска".

Късноантична гробница със стенописи бе открита при ремонтни дейности в първите дни на август преди една година. По думите на специалистите, това е поредното гробно съоръжение в източния некропол на Сердика.

По първоначални данни то е датирано от ранно християнския период - V-VI век. Вътре в гробницата бяха разкрити два цели кръстни знака, които са характерни за този период. Запазена е и по-голямата част от мазилката.

По стените й личат и пукнатините, които са вследствие от разбивания. Те са ставали още в началото на XX век, когато е прокарана една чугунена водопроводна тръба. По нея се съди, че за първи път гробното съоръжение е открито най-вероятно при подмяната на уличните водопроводи с такива тръби, което е извършено през 30-те години на миналия век, но по неясни причини е останало като част от столичната канализация, без да е проучено.

Предвижда се за обозначаване на гробницата да бъде направена конструкция, върху която ще бъдат монтирани стенописите, които са намерени вътре и една арка, която да покаже цялостната форма на късноантичното съоръжение.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки