Наши подводни археолози проучваха с международен екип обект в Залива на костите


Наши подводни археолози проучваха с международен екип обект в Залива на костите
Снимки: Фейсбук
05 Август 2019, Понеделник


Целта е да се разбере как са се развивали ранните земеделски общества в района на Охдиското и Преспанското езеро

Автор: Десант

Завърши първата експедиция в Охридското езеро, част от петгодишна програма на международен екип от подводни археолози. Целта е да проучи развитието на ранните земеделски общества в района на Охдиското и Преспанското езеро в Република Северна Македония, Албания и Гърция.

Информацията сподели във фейсбук страницата си Центърът за подводна археология в Созопол.

Основоположник на проекта са учени от Университетите в Берн, Оксфорд и Солун, а екипът, обединил се около тази сложна проблематика, е международен.

От българския Център за подводна археология уточняват, че са работили с колеги от Швейцария, Великобритания, Германия, Италия, Македония, Украйна и България.

Тази година подводните археолози са събирали проби за дендрохронология, палеоботанически анализ в „Залива на костите, Градище, Плоча Мичов град". Те са работили и за проследяването на стратиграфията на обекта.


Край възстановката на праисторическо наколно селище в Залива на костите

„Условията за гмуркане бяха фантастични – кристално бистра вода и видимост над 10 метра през цялото време. За освежаване от жегата температурата на водата ни поохлаждаше! Но всичко е точно! Когато работата върви на високо научно ниво, въпреки тежестта на подводната среда, ние все пак продължаваме да се забавляваме и опознаваме различни методологии и подводно-археологически школи..." - пишат в страницата си във Фейсбук от Центъра по подводна археология в Созопол.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки