Стефан Богориди е единственият българин, достигнал най-високите етажи на османската власт


Стефан Богориди е единственият българин, достигнал най-високите етажи на османската власт
Снимка: Уикипедия
31 Юли 2019, Сряда


На 1 август се навършват 160 години от кончината на видния котленец, дарил къщата си в Цариград за построяването на българска църква

Автор: Атанас Коев

На 1 август се навършват 160 години от кончината на княз Стефан Богориди – единственият българин  на турска служба, достигнал до най-високите постове в управлението на Османската империя.

Истинското му име е Стойко Цонков Стойков. Той е внук по бащина линия на видния наш възрожденец Софроний Врачански, а името Богориди му е дадено в чест на княз Борис I , известен още като Богорис.

Земният път на изявеният българин започва в семейството на Цонко и Ганка Хаджитанасовив малкото балканско градче Котел през 1775 г. или 1780 г. –   сведенията за рождението му са противоречиви.

Първоначално момчето учи в родния си град, а след това в престижния за времето си гръцки колеж „Св. Сава“ в Букурещ, където сменя родното си име Стойко с гръцкото Стефан. След като завършва колежа, по препоръка на дядо си Софроний Врачански, учителства известно време във фанариотско семейство в Цариград.

През 1799 г. Стефан Богориди постъпва като преводач в османската флота. Веднага е включен в експедиционния корпус на Мустафа паша – бъдещия султан Мустафа IV, който се насочва към дебаркиралите в Египет френски войски на Наполеон Бонапарт. В сражението с французите при Абу Кир турските войски претърпяват съкрушително поражение, а самият Богориди се спасява като по чудо.

През 1812 г. видният котленец заминава за Молдова с княз Скарлат Калимахи, който го назначава за губернатор на Галац, като на този пост остава в периода 1812-1819 г. През 1821 г. по време на влашкото въстание на Тудор Владимиреску и последвалото нахлуване на Фелики Етерия във Влашко Стефан Богориди е назанечен за номинален каймакам на областта.

На следващата година след османската офанзива срещу Александрос Ипсиланти той е на нов пост – каймакам на Молдова. От 1823 г. до 1825 г. Богориди е драгоман на турската флота. През 1825 г. изпада в немилост и е заточен в продължение на пет години в Мала Азия.

След края на Руско-турскта война (1828-1829 г.) и последвалия я Одрински мирен договор Стефан Богориди оглавява османската делегация в Санкт Петербург, която трябва да уреди спорните въпроси между Турция и Русия. Изявеният българин се справя блестящо с мисията и печели доверието на султан Махмуд II, който го назначава за свой съветник.

В продължение на цели 30 години той участва във всички големи и важни преговори и решения на Високата порта – признаването на независимостта на Гърция през 1830 г., определянето статута на Дунавските княжества и др. По-късно в мемоарите си английският посланик в Цариград по това време Канинг лорд Стратфорд разказва как благодарение на дипломатическата  мисия на Стефанаки бей Гърция получила своята независимост.

През 1830 г. няколко видни българи, живеещи в Букурещ – Васил Начович, Иван Селимински, Михаил Кифалов и д-р Никила Пиколо, изработват проект за автономно българско княжество в Добруджа, който представят пред Дивана във Влашко. С него е запознат и Стефан Богориди, който прави опит да запознае с проекта и турските власти, но без успех.

За големите си заслуги към Османската империя изтъкнатият българин получава от султан Махмуд II титлата княз, а през 1834 г. е назначен от него за управител на остров Самос.

След като получава този пост, Богориди веднага преименува главния град на острова на свое име – Стефанополис. Той само веднъж парчето земя насред морето – през 1839 г., като през останалото време го управлява от турската столица Цариград. От 1844 до 1849 г. наместник на котленеца на остров Самос е личният му секретар Гаврил Кръстевич.

След масовите селски бунтове във Видинско, Белоградишко, Кулско и Ломско през май-юни 1850 г. Високата порта под влияние на княз Стефан Богориди извършва административна реформа, чрез която се оформя нова административна област от въстаналите нахии. В тези райони под негово давление започва прилагането на аграрната реформа, при която българското население получава възможност да придобива земя.

Покрай всичко останало, будният възрожденец поддържа с финансови средства елино-българското училище в родния си град и покровителства редица български студенти като Гаврил Кръстевич, Георги Сава Раковски и др. при обучението им в Цариград и в чужбина.

При султан Абдул Меджид I той е включен в състава на Танзиматския съвет. Едновременно с това той е назначен и за имперски съветник, длъжност създадена специално за него. Българският княз е единственият християнин, който след превземането на Константинопол от турците през 1453 г. е приемал в къщата си турски султан.

През август 1849 г. Стефан Богориди получава от турският самодържец  разрешение за построяване на българска църква в Цариград. За тази цел той дарява къщата си в тамошния квартал Фенер. Чрез доброволни помощи и дарения е построен малък параклис, който е осветен на 9 октомври 1849 г. и е наименуван „Св. Стефан“ именно в чест на Стефан Богориди. На същото това място по-късно е издигната прочутата Желязна църква, изиграла по-късно важна роля в църковно-националната борба на българския народ.

Княз Стефан Богориди умира на 1 август 1859 г. в Цариград. Той остава с дейността си в нашата история като единствения българин, изкачил се до най-високите етажи на османската власт.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки