През 1960 г. Държавна сигурност разкрива клеветник на народната власт


През 1960 г. Държавна сигурност разкрива клеветник на народната власт
Снимката е илюстративна
29 Юли 2019, Понеделник


Обществото и синът му порицават доносника

Автор: Диана Славчева

Днес все още е актуално да се осъждат и заклеймяват доносниците на бившата Държавна сигурност. Но тези страсти не са патент на новото време.

Разгръщайки страниците на в. „Труд” отпреди половин век, попадаме на любопитно четиво, озаглавено „Презрение и обществено порицание за клеветника”.

В броя си от 14 юни 1960 г. ежедневникът съобщава: 

„Гражданинът Величко Добрев Бъчваров от София се опитал преди известно време да предаде на човек от враждебна нам страна данни от клеветнически характер, насочени срещу народната власт, срещу БКП и народа, с които целял умишлено да злепостави страната ни пред реакционната пропаганда на Запад.

Въпреки че той е действал хитро, за да не бъде разкрит, органите на Държавна сигурност бързо са разкрили клеветника. Той е типичен представител на старото буржоазно общество, който още не се е примирил със сгромолясването на капиталистическия строй и е готов да отрече и обругае всичко ново и хубаво в нашето социалистическо общество” - уточняват в пожълтелите страници от редакцията.
 
И така, позорният сквернословец, разконспириран от същата тази Държавна сигурност, която днес е разпъвана на кръст, както разбираме по-нататък от дописката е изправен да отговаря за постъпката си пред трудещите се от VІІ секция при район „Васил Левски” в столицата на нарочно организирано събрание.

Салонът е пълен. „Имаше хора и в дворчето, покачиха се и на прозорците. Между присъстващите беше и синът на Величко Бъчваров – Димитър. Той също порица постъпката на баща си, като се помъчи да я обясни с бавното приспособление към новите условия”.
 
Същински Павлик Морозов!

Очевидно по това време митът за руския, пардон - съветския, пионер герой все още е бил култов и подобни постъпки са предизвиквали дружното одобрение на обществото.




В категории: Новини , Нова история

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
безброй парченца
29.07.2019 17:42:36
0
0
Парченцата са....безброй, сигурно. Картината цялата или по същество? По форуми не става... Не може сериозни неща - да се оставят на форуми, интернет, тука една буква, там друга... друга десета и дотам.... социални медии..... ???????????????? Грозно!!!! Ниво, отговорност и т.н....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки