В Медвен се проведоха първите Захари-Стоянови четения


В Медвен се проведоха първите Захари-Стоянови четения
Снимки: Авторът
27 Юли 2019, Събота


Форумът бе посветен на 130 години от кончината на автора на „Записки по българските въстания"

Автор: Диана Славчева

По традиция в края на юли, когато по стар стил се почита света Марина, в котленското село Медвен се провежда местния събор. Тази година по време на празника за първи път се състояха четения под надслов „От медвенските поля до Народното събрание", посветени на родения тук летописец на Априлското въстание Захари Стоянов в чест на 130 години от неговата кончина. 

Сред официалните гости на форума бяха народният представител от НФСБ в групата „Обединени патриоти" Петър Петров и кметът на Котел Коста Каранашев.

Организаторите на събитието – Областна управа – Сливен, Община Котел, котленският музей, кметството в Медвен и медвенското читалище „Извор – 1882", се надяват Захари-Стояновите четения също да станат традиционни.

За първото им издание в родното място на именития медвенец специален гост беше проф. Пламен Павлов - водещ на предаването „Час по България" на телевизия СКАТ и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". От трибуната на форума той коментира, че в момента в родната ни образователна система творбите на Захари Стоянов не се изучават и е крайно време това да бъде поправено.



„От Захари Стоянов може да се изучава всичко. Той е невероятен гений като историк, не само като писател. Кой може друг да ни вдъхновява, ако не Захари Стоянов" – изтъкна в словото си проф. Павлов.

В рамките на четенията се състоя и премиера на книгата „Записки върху записките" на Любомир Котев. Авторът от години се занимава с изследвания върху живота и творчеството на Захари Стоянов. „Всичко, написано за него – и от историци, и от литератори, е в някаква степен профанизирано и конюктурно, и досега няма направена задълбочена оценка" – категоричен бе Котев.



Неговата книга, която е първата от замислена трилогия, представи литературният критик и издател чл.-кор. Иван Гранитски. Той също сподели мнението на проф. Пламен Павлов, че трябва да се направи предложение до образователното ни министерство да се върне в училищата задържителното изучаване на Захари-Стояновите „Записки по българските въстания", а също и написаната от него най-добра биография на големия наш революционер Христо Ботев.



Самото издание „Записки върху записките" той определи като пробив за „захариевистиката" и първия сериозен труд след 20-30 години мълчание за Захари Стоянов и творчеството му, съчетаващ в едно есеистика, мемоаристика, литература и народопсихология.

Според Гранитски книгата би могла да бъде безценно помагало, което да се използва дори като учебник, ако се върне изучаването на Захари Стоянов в българското образование. 



По време на Захари-Стояновите четения и Медвенския събор в местното читалище бе открита и изложбата „Възрожденски Медвен", която авторът – проф. Иван Газдов, подарява на духовното средище и тя ще остане и занапред да украсява салона му.




В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки