Преди 80 години ветеринарите правили проверки какво къкри в тенджерите


Преди 80 години ветеринарите правили проверки какво къкри в тенджерите
Снимката е илюстративна
26 Юли 2019, Петък


Вижте защо си завирали носовете в хорските печки

Автор: Диана Славчева

Днешният българин ще бъде твърде заинтригуван да научи, че преди близо 80 години ветеринарни инспектори са правили внезапни проверки в частните домове - не за да проверяват за умрели прасета с африканска чума, ами, за да надничат в тенджерите дали има мръвка в манджите, които къкрят на печката!

Истина ви казвам. Някога е имало специална Наредба, която регламентирала в кои дни може да се яде месо. То не можело току така да набиваш ката ден свинско, да речем. 

В броя си от 20 юни 1940 г. в. „Вечерна бургаска поща" надлежно информира, че: „завчера органите на общинската ветеринарна власт, подпомогнати от комисарството по продоволстието и полицейски органи, предприеха внезапна проверка по частните домове, за да се види има ли нарушение на наредбата за безмесните дни".

По-нататък от дописката става ясно, че в шест бургаски семейства са били намерени курдисани в печките ястия с месце. Едните от хванатите в крачка нарушители обаче представили медицинско свидетелство, че в сряда и петък може да ядат месо.

Тенджерите с месото, естествено, били конфискувани от ветеринарите, а на прегрешилите били съставени актове.

Подобно съобщение откриваме и в брой 398 на вестник „Искра” от 1941 г. От него разбираме, че в края на март във въпросната година и в Казанлък са сгащени четирима казанлъшки граждани - Иван Ноев, Исак Каталан, Йосиф Алмалех и Нисим Канети, да се облажват с мръвка в дните, когато не е трябвало да я кусват. 

Тези чревоугодници също отнесли по един акт по чл. 475 от наказателния закон. Както обяснява старата казанлъшка газета, по-насетне, според характера на нарушението, актът се препращал... на „надлежния прокурор”.

Изобщо, работата е била твърде сериозна. Както е сериозна и днес ситуацията със смъртоносната зараза, плъзнала по родните прасета. Та сега може и без наредби и заплахи от прокурорски наказания в тенджерите ни все по-рядко да влизат месни порции. 

Както викат французите - „На война, като на война". Тъй де - преди 80 години се е вихрила Втората световна, с днешна дата войната е срещу свинската чума световна (макар и тръгнала от Черния континент)!


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки