Манголдът - непознатият зелен лечител


Манголдът - непознатият зелен лечител
26 Юли 2019, Петък


Растението е богато на много полезни вещества и притежава безценни целебни качества

Автор: Дина Харизанова

Манголдът е малко известен на българските градинари. Някои го наричат листно или салатно цвекло, макар вкусът му да е много по-изтънчен. Той е достоен заместител на спанака и другите зеленежи, като може да се използва както в суров вид, така и след кулинарна обработка.

Въпреки че се състои от 93% вода и твърдите вещества са само 7% от общата му маса, растението е богато на много полезни вещества и притежава безценни целебни качества.

Органичните съединения в него са представени от белтъчини, мазнини и въглехидрати в съотношение 1,8; 0,2 и 2,1 мг. Покрай това, в листата му има много хранителни влакна, мастни киселини, полифеноли, моно- и дизахариди.

Внушително е присъствието на микро- и макроелементи, като калий, фосфор, натрий, магнезий, желязо, цинк, калций, селен, мед и манган. Много са витамините, които съдържа - от групата В, бета-каротин, витамин С, ниацин и пр.

Лечебните свойства на манголда са описани още от древните знахари. 

С отвара от него се мият косите против пърхот, а кашичка от корените му стимулира растежа, ако се приложи на местата с оплешивяване. 

Сокът от растението се препоръчва на страдащите от запек, тъй като той отлично стимулира работата на стомашно-чревния тракт.

При редовна употреба, се намалява риска от възникване на онкологични (особено рак на дебелото черво) и сърдечносъдови заболявания, подобрява се зрението, организмът се прочиства, костите и зъбите укрепват.

С негова помощ се извършва добра профилактика на диабета, анемията и атеросклерозата. 

Манголдът непременно трябва да се включи в менюто на хората, които искат да се отърват от излишните килограми. В 100 г от растението се съдържат едва 19 ккал! При това употребата му изчиства организма от шлаките, натрупани от консумацията на некачествени продукти като фаст фууд и сладкиши.



Като в повечето зелени листни зеленчуци, и в манголда се съдържат оксалати, които възпрепятстват усвояването на калция и спомагат за образуването на камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Затова тези, които имат такива образувания, е по-добре да се въздържат от употребата му или да го правят много внимателно. 

Заради прекалено голямото количество витамин К в него, също трябва да се внимава, защото той води до сгъстяване на кръвта, което може да доведе до запушването на жизненоважни кръвоносни съдове.

При всички случаи ястията с манголд може да разнообразят и направят по-здравословна трапезата ни. Още повече, растението е непретенциозно за отглеждане, така че всеки градинар може да отдели място в двора си, за да го засади.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки