Путин предлагал помощ на Ердоган по време на кървавия 15 юни преди три години?


Путин предлагал помощ на Ердоган по време на кървавия 15 юни преди три години?
22 Юли 2019, Понеделник


Това твърди гръцкият ежедневник Kathimerini, който пък се позовава на информация на Европейския съвет по външните работи

Автор: Десант

Има информация, която подсказва, че руският президент Владимир Путин е предлагал помощ на турския си колега Ердоган по време на неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юни 2016 г.

Това огласи гръцкият ежедневник Kathimerini, цитиран от Агенция „Фокус“.

Миналата седмица Европейския съвет по външните работи публикува статия, цитираща авторитетни турски издания, твърдящи, че „Путин се обадил на Ердоган тази вечер за да му предложи помощта на руските спецчасти, разположени на гръцки остров, недалеч от турската граница“.

Гърция и Русия нямат двустранни споразумения за взаимни обучения на спец частите си, поради което тези новини бяха посрещнати с известен скептицизъм от медиите Атина, които изключваха подобна възможност. Всъщност в информацията се е съдържала известно количество истина, въпреки че гръцкия остров не е бил част от нея.

В действителност руски части е имало близо до Мармарис, където Ердоган е бил на почивка, по време на опита за преврат. Те не са били разположени на гръцки остров, а на руски кораби, един от които се е завръщал от Сирия, а другият е пътувал за източната част на Егейско море.

Според добре информирани източници, добавя Kathimerini, двата военни кораба остават в региона на изток от Родос и на запад от Кастелоризо за два дни, преди всеки от тях да продължи по пътя си.

Не е необичайно за руски кораби да спират в Егейско море, понеже според старо споразумение между Москва и Атина, в гръцки води има пет пристана, които руският флот може да използва. Те биват използвани особено интензивно откакто Кремъл взема дейно участие във войната в Сирия. Само че нито едно от тези места не се намира в региона, където двата кораба нощуват във вечерите след 15 и 16 юли 2016 г.

Все още е неясен и броя на войниците, които са се намирали на руските кораби по това време, макар да се предполага, че са били част от спецназ, завършва коментара Kathimerini.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки