Ще търсят останките на Бонония сред жилищни блокове във Видин


Ще търсят останките на Бонония сред жилищни блокове във Видин
Снимката е илюстративна
21 Юли 2019, Неделя


Това е бил огромен град, възникнал през първи век като лагер на римска кохорта

Автор: Десант

Eкип от археолози, воден от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт при БАН, ще търси останките на античния град Бонония сред жилищни блокове във Видин, съобщиха от РИМ в града.

За първи път културното министерство финансира разкопките с 10 000 лв. Подкрепата дава възможност за по-дълбоки проучвания, досегашните са имали само  спасителен характер. С помощта на общината бе разкрита кула №8 – най-голямата по дунавския бряг, което говори, че Бонония е  била сериозно укрепена крепост.

Стената и е широка 4 м, такава има само в крепостта „Феликс Ромулиана“ , която се намира край близкия сръбски град Зайчар, издигната  от император Галерий.

Кулата е открита  през 1988 година при строителство на жилищен блок. Изграждането било спряно и така кулата останала запазена. Но не е била проучана изцяло. Средствата не са много, но общината отново ще помогне с работници, ще търсим и доброволци, сподели археологът Ваня Ставрева. Освен кулата, археолозите ще проучват и стената до нея, както и западната порта. Разкопките започват на 15 септември.

От досегашните разкрития  става ясно, че  Бонония е бил огромен град, възникнал през първи век като лагер на римска кохорта. Към края на трети и началото на четвърти век Бонония е значително селище на новообразуваната провинция Крайбрежна Дакия. Античната Бонония е просъществувала до 586-та година, когато била превзета от аварите и опустошена.

Общината е решила да превърне римския град в туристически маршрут. Той ще бъде експониран за разглеждане след приключването на проучванията.

Отново с финансиране от културното министерство  ще продължат разкопките в големия античен град Рациария и в некропола от бронзовата епоха при село Балей, допълват от музея.

Източник: kmeta.bg


В категории: Добри Вести , Античност

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
манипулации
21.07.2019 17:11:16
0
0
Къде е прекрасният парк???? виждате ли на снимката парк? манипулации.... Не питам за други, паркът е голям....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки