Пазете се от морето на Илинден


Пазете се от морето на Илинден
19 Юли 2019, Петък


Вижте какви още поверия и забрани съществуват за празника на свети Илия

Автор: Десант

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия.

Старите българи са свързвали празника му с много поверия и забрани. Те вярвали, че от Илинден времето се обръща и задухват есенните ветрове. 

Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето. Защото от едно време се знае, че на този ден морето взема жертви.

В този ден не трябва и да се работи, защото гръм може да удари човека. 

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

В българския народен календар това е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба.

Във фолклора ни има запазени много приказки и песни за свети Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за стопаните здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Пророкът се смята за покровител на кожухари, самарджии и фурнаджии, затова на Илинден те отбелязват професионалния си празник.

Имен ден честват носещите имената: Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

По случай Илинден, тачен и като празник на Слънцето, огъня и нестинарството, на 20 юли в странджанското село Стоилово, пред параклиса, посветен на светеца, ще се проведе нестинарски обред и ще бъде раздаден курбан за здраве.

В кърджалийския квартал „Възрожденци” пък на 20 юли от 10,30 ч. ще бъде осветен новия параклис „Свети пророк Илия”, издигнат над бившия завод „Сердика“ в родопския град. Той е построен по инициатива на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кърджали.




В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки