Най-големият генофонд с вековни дървета у нас се намира в Странджа


Най-големият генофонд с вековни дървета у нас се намира в Странджа
15 Юли 2019, Понеделник


Единствено на територията на тази планина се намира и уникалният лъжник, смятан за родоначалник на всички водове дъбове в Европа

Автор: Светлана Николова

„Да оставим диря след нас!“ Така се казва поредната инициатива за опазване на горите в Природен парк „Странджа“. Освен че е най-значимият като територия (разположен върху земята на три общини – Малко Търново, Царево и Приморско), паркът съхранява и най-големият генофонд с вековни дървета у нас.



Само преди дни десетина представители на странджанския дъб, известен сред местните жители с името лъжник, бяха обявени за вековни. Намират се на територията на горските стопанства в Звездец, Граматиково и МалкоТърново, край местностите Лъжника (Ябълките), Киров пазлак, Малката котвина, село Младежко и др. Средната дължина на диаметъра в долната част на стволовете им надхвърля 1,5 метра.



За идеята тези величествени екземпляри да бъдат съхранени за поколенията, разказва лесовъдът ветеран от Малко Търново д-р Дико Патронов, който е бил включен в състава на комисията, описала вековните дървета.

„Лъжник е местното име на странджанския дъб, който в цяла Европа се среща единствено тук. Той е един от шестте вида, които се срещат на нашата територия и се смята, че е най-старият, най-архаичният. На практика той е баща на всички останали дъбове на стария континент.

Неговата кора, например, е дебело нарязана, както е при цера. Листата му са на дълги дръжки, както са на горуна. Жълъдите са на дълги дръжки, както е при летния дъб. Тоест, всички останали видове са взели поне по един показател от странджанския дъб“, обяснява Дико Патронов.



Въпреки че в момента лъжникът не е вписан в Червената книга на изчезващите видове, той е в режим на защита и изсичането му е строго забранено.

„Това са уникални дървета, на възраст над 500 години. Те са гордост за всяка една територия. Местата, където се срещат – край Младежко, Пейково, Доброво, Граматиково, бяха обходени наскоро от комисия, съставена от представители на МОСВ, Природен парк „Странджа“ и горските стопанства.

Дърветата са описани и беше постигнато съгласие те да бъдат обявени за вековни. Целта е, когато се правят туристически маршрути в района, лъжниците да бъдат включвани в тях. Показвайки ги, да представяме величието на нашата природа. Малко европейски страни могат да се похвалят с такъв голям дъбов масив, нито пък с толкова вековни дървета, колкото има в парк „Странджа“, категоричен е лесовъдът. 

Вековните гори в ПП „Странджа“ представляват 29 процента от територията на парка. За сравнение вековните дървета на територията на цялата страна общо са не повече от 9 процента.

Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора и на територията на България еразпространен единствено в Странджа. Той е включен в Закона за биологичното разнообразие като рядък, реликтен вид, който иначе се среща обичайно в Мала Азия и Кавказ.

Първото сведение за лъжника в странджанската флора прави проф. Борис Стефанов през 1923 г. Тогава той отбелязва, че се среща единично или на малки групи.

Нуждата най-представителните вековни дървета от този вид да бъдат поставени под защита на Закона, е продиктувана от това, че лъжниците на територията на парк „Странджа" са източник на автохтонен генетичен материал за запазване на странджанския дъб и събиране на семена за извършваните залесявания в дъбовите гори.


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки