Три дена ще бъдем под знака на „горещниците"


Три дена ще бъдем под знака на „горещниците"
15 Юли 2019, Понеделник


Вижте с какви ритуали са свързани те

Автор: Десант

На 15 юли Православната църква почита великомъчениците Кирик и Юлита и св. равноап. княз Владимир, на 16 юли чества паметта на свещеномъченик Атиноген,епископ Севастийски и 10-те му ученици, св. мчца Юлия девица и св. мчк Йоан Търновски, а на 17 юли отбелязва празника на света великомъченица Марина, известна още като Огнената Марина.

В народния календар дните от 15 до 17 юли са наречени горещници, тъй като са най-топлите дни в годината. На различни места в България те имат различни имена - Блъсъци, Чурици, Германовци.

В трите дни се отдава почит на огнената стихия и се правят обреди, за да се омилостиви тя и да пощади  хората и животните, къщите и горите. Тези ритуали са останали от езическото време, когато съществувал култ към огъня.

През трите дни не се работи нищо – нито на полето, нито в къщи. Въпреки че жътвата е в разгара си, в миналото стриктно се спазвала забраната да не се извозват снопите, тъй като в противен случай се вярвало, че ще пламнат от небесния огън. 

На 15 юли хората загасвали огнището и го запалвали чак на третия ден. В някои села дори и хляб не се пекъл. 

Старите българи били убедени, че през т.нар. горещници, топлите извори лекуват. Затова мнозина ходели да наливат от тях вода в различни съдове, които носели по домовете си и обливали с целебната течност болните си близки с надеждата да оздравеят.

В деня на света Марина пък вярващи от близо и далеч продължават да се стичат към пещерата, носеща името на светицата, която се намира досами границата с Турция край странджанското село Сливарово. Тук, в това християнизирано древно езическо светилище, скътано в дълбоките дебри на Странджа планина, в най-затънтената част на резерват „Средока", те извършват обредни действия за здраве, плодородие и сдобиване с потомство.

„Перлите” от пещерата на света Марина край странджанското село Сливарово

През трите горещи дни празнуват хората с професии, в които се използва огънят - ковачи, хлебари, калайджии и пр.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки