Тракийско въоръжение от фонда на шуменския музей гостува в Русе


Тракийско въоръжение от фонда на шуменския музей гостува в Русе
Снимка: РИМ-Русе
09 Юли 2019, Вторник


Голяма част от експонатите в колекцията са постъпили в резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област

Автор: Десант

Гостуващата изложба „Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр.“ бе открита в зала „Княз Александър I“ на русенския Исторически музей. Експозицията е дело на РИМ – Шумен.

Колекцията от въоръжение е плод на дългогодишната дейност на шуменските музейни специалисти и наброява близо 4000 единици. Голяма заслуга за създаването на сбирката е на покойния вече Георги Атанасов, завеждащ отдел „Античност“ от 1975-а г. до 2006-а г. Той е и автор на редица статии, посветени на тракийското въоръжение.

Голяма част от експонатите в колекцията са постъпили в резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Изключително богат е материалът, събран от с. Драгоево.

В зала „Княз Александър I“ са показани 125 предмета от фонда на шуменския музей. Нападателното въоръжение е представено от криви ножове, къси двуостри мечове - акинаци, бойни брадви, върхове на  копия  и стрели, оловни тежести за прашка, част от които са с надписи. Правят впечатление откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи засиленото производство на оръжия от местните майстори.

Предпазното въоръжение е по-слабо представено. Експонатите са предимно от проучванията на тракийските некрополи. Могат да бъдат видени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници от тракийските некрополи край Браничево, Кълново, Кьолмен.


В категории: Новини , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки