Музеят на занаятите в Троян издаде поредна книга на краеведа и художник Петър Хаджиев


Музеят на занаятите в Троян издаде поредна книга на краеведа и художник Петър Хаджиев
08 Юли 2019, Понеделник


Изследването представя миналото на кожухаро-калпакчийският занаят, както и списък на майсторите, които са работили в Троян през XIX в. и след Освобождението

Автор: Силвия Горанова

"Кожухаро-калпакчийският занаят в Троян и Троянско" е изследване на троянския краевед, учител и художник Петър Хаджиев. Машинописът постъпва в архива на Музея на занаятите в китното балканско градче през 1984 г. и представлява ценен принос към проучването историята на занаятите в Троянския край.

Изследването на Петър Хаджиев представя миналото на занаята, материалите за производство, как се обработват кожите, работилницата, както и списък на майсторите, които са работили в Троян през XIX в. и след Освобождението. 

Появата на книжния пазар на този ценен труд е част от политиката на музейния екип да издава непубликувани изследвания, както и да преиздава ценни стари книги.

Припомняме, че през 2010 г. Музеят издаде изследването на Петър Хаджиев "Сливовата култура в Троянско отразена в бита и поминъка на населението".

През 2016 г. отново със собствени средства на Музея беше направено фототипно издание на книгата му "Грънчарството в Троянско".


В категории: Новини , История , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки