Българската следа в житие-битието на Урсула фон дер Лайен


Българската следа в житие-битието на Урсула фон дер Лайен
04 Юли 2019, Четвъртък


Преди 10 години брат й Ханс-Холгер Албрехт, който бе шеф на Нова телевизия, изгуби мач с Бойко Борисов

Автор: Дина Харизанова

Биографията на Урсула фон дер Лайен, която оглави Европейска комисия, бързо обиколи световните медии.

Малко встрани от най-любопитните подробности около житието и битието й обаче останаха някои интересни моменти около най-близките й роднини.

Като брат й Ханс-Холгер Албрехт, чието име не е съвсем непознато у нас, тъй като той е президент и главен изпълнителен директор на MTG - компанията,  която в края на първото десетилетие на новото хилядолетие купи българската Нова телевизия и която доскоро бе собственик на медията, преди да я продаде на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Той вече не е в MTG, а директорства във френската Deezer, но нека припомним, че докато беше шеф на Нова тв, през есента на 2009 г. игра мач с Бойко Борисов. Дербито беше с благотворителна цел в помощ на хората с бъбречна недостатъчност в България и тимът на Ханс-Холгер бе размазан с 10:3 от отбора на нашия премиер.

Апропо, също като сестра си Урсула и Ханс има седем деца...

Всъщност в Еврокомисията неговата кръвна родственица следва стъпките на баща им Ернст Албрехт, който през 1967 г. оглавява Генералния директорат - тогава на Европейската общност, предшестваща Европейския съюз.

Произходът на рода на Урсула минава за аристократичен, макар прадядо й Людвиг Кноп (Лев Герасимович Кноп), който като търговец на памук е един от най-успешните руски предприемачи на XIX в., да получава титлата барон лично от руския император Александър II, произлизайки от средите на търговците и манифактуристите, а не от някоя дворянска фамилия. 

Той основава в Русия няколко манифактури за преработка на памук, но Първата световна война ги довежда до фалит и след залпа на „Аврора" синовете му емигрират от съветската страна, а руските предприятия на империята „Кноп" са национализирани. 

Името на дядо Людвиг Кноп носи градския парк в Бремен, който е създаден на територията на негово бившо имение. 


Бронзовият паметник на Людвиг Кноп в бременския градски парк

През 1857 г. Людвиг основава в естонския град Нарва т.нар. Кренхолмска текстилна манифактура, която в онези години е най-голямата тъкачна компания в света. След смъртта на създателя й и там му вдигат паметник, който е първия по рода си такъв монумент в Руската империя, но по времето на съветската власт е демонтиран.  


​Пощенска марка, издадена през 1957 г. в СССР по повод 100 лет -годишнината на Кренхолмската манифактура


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки