Меценатството в България се срива катастрофално


Меценатството в България се срива катастрофално
23 Юни 2019, Неделя


Постъпващите средства от дарители в подкрепа на българската култура и творци вече са съвсем символични

Автор: Десант

Меценатството е форма на благотворителност от страна на заможни хора, които обичат различни форми на изкуство и даряват, за да може то да продължава да съществува и да се развива.

У нас Законът за меценатството на практика не работи и постъпващите средства от дарители в подкрепа на българската култура и родните творци вече са станали съвсем символични, става ясно от изпратения официален доклад на министър Боил Банов до главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков на 13 март 2019 г.

Въпросният доклад представлява отчет на дейността на Министерство на културата през 2018 г. по изпълнение разпоредбите на чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за меценатството и е качен на сайта на културното ведомство.

„Общата сума на безвъзмездно дарените средства за 2018 г. възлиза на 13 380 лева. Тенденцията на дарителство главно от физически лица продължава. През 2018 г. в регистъра на меценатите по реда на Закона за меценатството са вписани 3 физически лица. През 2018 г. в Министерство на културата не са постъпвали заявления за вписване в регистъра на организациите, подкрепящи културата“, пише в доклада си до правителството министър Банов.

Тоталният срив в размера на даряваните средства от меценатите у нас се вижда ясно, като прочетем предишния годишен отчетен доклад на министър Боил Банов до главния секратар на Министерски съвет Веселин Даков от 12 март 2018 г., в който се казва, че „общата сума на безвъзмездно дарените средства за цялата 2017 година възлиза на 29 700 лева“, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Тенденцията за трайното и драстично намаляване на дарените средства по линия на Закона за меценатството е повече от плашеща, като тя е в сила именно откакто в Министерство на културата е екипът на министър Боил Банов, изтъкват от гражданското сдружение.

За сравнение, ако хвърлим едно око и на годишния доклад на служебния министър на културата Рашко Младенов до главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков от 10 март 2017 г. по изпълнение разпоредбите на чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за меценатството, ще видим, че общата сума на безвъзмездно дарените средства за цялата 2016 г. възлиза на 60 259 лева, а през същата тази тодина в регистъра на меценатите са били вписани 4 физически и две юридически лица. 

Казано с други думи, през последните три години имаме реално намаляване с повече от 4 пъти на безвъзмездно дарените средства от български меценати в подкрепа на родната ни култура, което е пълен срив, констатират с тревога от сдружение „Кинопамет“.

Към днешна дата напълно запуснат и неподдържан е и официалният Регистър на меценатите към Министерството на културата – на сайта на ведомството в този така важен регистър фигурират например имена на хора, които, уви, отдавна не са вече между живите, отбелязват от гражданското сдружение.

Най-скандалното в случая е, че за изминалите над две години от мандата си министър Боил Банов и екипът му така и не предложиха да бъде изработен и приет нов, смислен и работещ Закон за меценатството, който да смени действащия днес крайно несполучлив и нефункциониращ законов текст, подчертават от сдружение „Кинопамет.

Този нов закон трябва да формулира ясно разписани правила за благодетелите на културата у нас, а ролята му е от изключително значение – финансирането от държавния бюджет е крайно недостатъчно и по тази причина е необходимо да имаме и дарители, меценати, които да подкрепят българските творци, българското изкуство.

Разбира се, бъдещите промени в Закона за меценатството трябва да предвидят и облекчения за насърчаване на меценатите, така че да имаме много повече благодетели, подпомагащи със сериозни средства родната ни култура.

Най-важното е той да стане работещ закон, който наистина ще стимулира физическите и юридическите лица да подкрепят развитието на българската култура с дарителски жестове, заявяват от гражданското сдружение.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки