Вършитба със съпровод на жътварски песни ще огласи мегдана в Разлог


Вършитба със съпровод на жътварски песни ще огласи мегдана в Разлог
Снимка: Архив „На армане с тъпане"
23 Юни 2019, Неделя


В края на юни в родопския град ще се проведе VIII Национален фестивал „На армане с тъпане".

Автор: Десант

На 29 юни в Разлог ще се проведе VIII Национален фестивал „На армане с тъпане". Началото ще бъде дадено в 10,30 ч., на Централния площад в родопския град.

В 17,00 ч. там ще започне концерт, посветен на 10-годишния юбилей на Танцов клуб „Мехомия", с ръководител Данаил Атанасов и Смесена група за градски фолклор „Гердан" към НЧ „15 септември 1903-1909 г.", с ръководител Петър Коков.

Гостите на празника ще се потопят в атмосферата на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност на традиционните празници.

На хармана в миналото се е вършеело след жътва, а през останалото време той е мястото, на което са се събирали за голямото празнично хоро.

Фестивалът „На армане с тъпане” пресъздава тези основни функции на хармана, като символично представя вършитба със съпровод на жътварски песни, а след това дава терен за изпълненията на хорà от всички участници.

„На армане с тъпане” представя различни традиционни хорà, изпълнени от участници в клубове и състави за народни танци. Всички изпълнения по време на фестивала се съпровождат от жива музика – оркестри от народни инструменти.

На финала всички участници се хващат за ръце и извиват дълго хоро по предварително определена музика от различни райони на страната.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки