От какво са боледували нашите предци и как са се лекували през вековете


От какво са боледували нашите предци и как са се лекували през вековете
Снимки: Светлана Николова
20 Юни 2019, Четвъртък


Това разкрива изложба, която доказва, че и в древността хората са страдали от артроза, анемия и куп други заболявания, които днес се смятат уж за „съвременни"




Автор: Диана Славчева

Откакто съществува човечеството, хората са страдали от най-различни заболявания и физически недъзи. Днес много от болестите са набедени за „модерни“, но археолозите и антрополозите се натъкват на свидетелства, че те са съпътствали човешката цивилизация от най-древни времена. 

Доказателствата може да се видят в изложбата „Болести и лечение през вековете“, която гостува в музея към Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“. Тя ще бъде открита официално навръх празника на билките – Еньовден и ще може да бъде разгледана до края на активния летен сезон.

Експозицията е подготвена от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей (ИЕМПАМ) при БАН, съвместно с Регионален исторически музей – Шумен и Общинския исторически музей в Средец.

Посетителите може да видят намерени при археологически разкопки човешки кости от XV-XVII в., върху които ясно личат пораженията, оставени от различни заболявания – артроза, коксартроза, анемия, сифилис...

Според археолога от ИЕМПАМ Владислав Тодоров, особено интересен е случаят с ампутация на дясно ходило на мъж, живял през IX-X в., който е погребан в некропола край русенското село Батин.



Във витрините са представени и множество артефакти, свързани с лечебни практики от различни епохи – скалпели, кюретки, бълкалки за лекарства, накрайник за клизма от античността; вендузи, спринцовки, медикаменти, уред за пневмоторакс и походна аптечка от 30-те години на ХХ век, както и множество други медицински и козметични инструменти, използвани от лечителите през вековете.

Една голяма част от тях са находки от южния некропол  в античния Деултум, в който са погребани едни от първите заселили се ветерани на VIII Августов легион. Както разяснява Красимира Костова – директор на Исторически музей – Средец, в него са обособени цели два квартала на медици, в които вечен покой очевидно са намерили предимно лекари или лечители, тъй като в почти всеки гроб се откриват положени като гробни дарове артефакти от областта на медицината и фитотерапията, практикувани през античността и средните векове.

​В експозицията може да се видят и ампули, в които се съхранявало легендарното в древността и средновековието лекарство териак, възприемано като универсално средство за лекуване на всички болести. 



Легендарното лекарство териак

Любопитното, което разкрива тази изложба, е, че преобладаващата част от тези древни образци на медицински инструменти много малко се различават по външен вид от тези, които днес използват съвременните медици. Но, както показват и белезите от различните болести, оставени върху експонираните човешки кости, „няма нищо ново под Слънцето“...


В категории: История , Добри Вести , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки