Лекари откриха червей, дълъг 1 см, в окото на пациентка


Лекари откриха червей, дълъг 1 см, в окото на пациентка
Д-р Гергана Попова
17 Юни 2019, Понеделник


Вероятно ларвата е попаднала по време на преход в планината през почивните дни, предполагат от УМБАЛ - Пловдив

Автор: Десант

След пороите и с покачване на температурите зачестиха случаите на атаки в очите от кърлежи и червеи, казаха д-р Гергана Попова, началник на отделението по очни болести в УМБАЛ - Пловдив. Тя припомни, че и миналата година по това време пациенти са търсили помощ при специалистите.

Пациентка се обърнала за съдействие с оплакване, че нещо й дразни в окото. При прегледа медиците откриват 8-9 миниатюрни червейчета с размер около 2 мм всяко в конюнктивния сак. Не е ясно как точно са попаднали в окото, тя предполага, че е станало, докато е била на разходка в гората.

Със същите оплаквания е било и момче на 14 години, което редовно ходи на тренировки на гребната база.  При друга жена  е открит кърлеж на  клепача, който е бил успешно отстранен.

Най-неприятният случай е на пациентка с оплакване от постоянно дразнене в едното око и чувство за чуждо тяло. При огледа под конюнктивата се установява червей с дължина 1 см, нагънат като топка.

Докато я подготвят за оперативна интервенция, той успял да „изчезне“. Дори изследването с ядрено-магнитен резонанс не успяло да го открие. В момента е под наблюдение. Вероятно ларвата е попаднала по време на преход в планината през почивните дни.

Най-често пациентите търсят помощ след разходки сред природата, особено ако са си правили пикник и са седели на тревата, каза д-р Попова. Другият поток от пациенти пристига от Гребната база в Пловдив. Според нея най-голям е рискът за децата в тези случаи, защото тичат по неокосените треви и тъй като са по-ниски на ръст, лесно стават жертва на хвъркати, пълзящи и всякакви гадинки.

Лечението е хирургично, след това пациентите провеждат медикаментозно и задължително се наблюдават от очен специалист. Миналата пролет са обслужени десетина пациенти, хубавото е, че при нито един от тях не се е стигнало до усложнения и последици.

Нейната препоръка е хората да се пазят от неокосени ливади и с повишено внимание да посещават дори тревни площи, които са обработвани. През топлите месеци е задължително да носят очила, които биха ги предпазили от летящи и пълзящи гадинки, но и от силните слънчеви лъчи.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки