Преди 90 години: Незапомнена градушка помита Казанлъшко


Преди 90 години: Незапомнена градушка помита Казанлъшко
Снимката е илюстративна
17 Юни 2019, Понеделник


На места ледените късове достигат до половин килограм

Автор: Дина Харизанова

Зачестилите напоследък градушки, които се изсипаха на много места в страната и в Европа, предизвикаха множество коментари, че едва ли не нещо необичайно става с климата. Ако обаче проследим новините в старите вестници, ще видим, че и преди много години по това време на годината е имало подобни явления.

Така например, дописка в бр. 120 на в. „Казанлъшка искра" от 1929 г. съобщава за „Незапомнена градушка в Казанлъшко". 

Това става на 27 срещу 28 юни преди 90 години, като градът е с големина на яйце, че и по-голям. Някъде ледените парчета са достигали тегло до... половин килограм.

„Минах през онези места, където се е разиграла страшната стихия" - пише кореспондентът на старата газета, уточнявайки, че от спирка Ягода, та чак до Елхово всичко е сринато и унищожено.

Картината, която той рисува, е ужасяваща: „Село Горно Паничери, където е бил центърът на градушката, е просто смазано. Керемидите на къщите са на сол, а има случаи, където през керемидите са убити овце. Кокошки, патки лежат захвърлени край шосето. А посевите са просто набити в земята... Срещнах стари хора, които плачеха като деца" - свидетелства дописникът на в. „Казанлъшка искра".

По негови сведения, нанесените щети надхвърлях 15 милиона тогавашни лева. 

Така че да не бързаме с обобщенията, че нещо става с климата на планетата или недай си, Боже, невижданите градушки са причинени от климатични оръжия. 


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки