Руските комунисти поискаха забрана на хитовия сериал „Чернобил“


Руските комунисти поискаха забрана на хитовия сериал „Чернобил“
14 Юни 2019, Петък


Филмът привлече вниманието на цял свят със своята правдивост и с перфекционизма на екипа, работил по заснемането на лентата

Автор: Янко Крумов

Руската комунистическа партия иска да бъде забранен хитовият сериал "Чернобил" заради "демонизацията на съветската власт", съобщават руските медии, цитирани от 24 часа.

Руските комунисти са се обърнали към местния регулатор Роскомнадзор с искане да се ограничи достъпът до американския филм, който вече привлече вниманието на целия свят.

"В сериала "Чернобил" истинската трагедия се е превърнала в идеологическа манипулация от страна на канала HBO", твърдят от "Комунистите на Русия".

Шефът на ЦК на партията Сергей Малинкович нарече сериала "гаден" и обвини създателите му в клевета.

Според прессъобщение, разпространено от партията, поредицата за драматичните събития от 1986 г. е идеологическо оръдие, призовано да опорочи и демонизира образа на съветската власт и съветските хора.

Комунистите не спират до тук и призовават да бъде заведено дело срещу сценариста, режисьора и продуцентите на сериала. Въпреки това те признават, че "хронологията на събитията и ключовите моменти в общи линии отговарят на реалността."



Минисериалът на HBO "Чернобил" успя за изключително малко време да накара целия свят да заговори отново за огромната трагедия, случила се в украинската атомна централа.

Докато всички изтъкват перфекционизма на екипа, заснел филма, то в Русия той далеч не се радва на такова обожание. От там вече обявиха, че готвят своя филмова версия за момента на експлозията, в която ЦРУ са виновни за аварията.

Интересен коментар за „Чернобил“ прави Георги Биргер за Московския център Карнеги. „Филмът за подвига на съветския народ на фона на една лъжлива система - даже не на цялата, но на отделни нейни представители - едва ли се основава само на русофобски настроения. Но в контекста на настоящите руско-американски отношения излизането на филма е и смело предизвикателство: американците и европейците се оказват в състояние да пишат руската история по-убедително от самите руснаци“, пише той.

"Каква е цената на една лъжа?" - филмът "Чернобил" започва с този въпрос на проф. Легасов и през следващите пет часа се посвещава на отговора на този въпрос.

„Лъжата тук е многостранна, а съветското правителство или КГБ нямат монопол върху нея. Инженер Дятлов, който дори след самата експлозия, виждайки неопровержими доказателства, че ядрото на реактора експлодира, все още отказва да повярва.

Но главният злодей в крайна сметка е разказът за успеха на съветската атомна енергетика. Именно в защита на тази история властите са решили да засекретят доклада за инцидента на Ленинградска АЕЦ през 1975 година.



Ако този доклад е бил на разположение на персонала на атомната електроцентрала в Чернобил, те са щели да знаят, че бутонът АЗ-5, който те считат за такъв стоп-кран за използване в аварийна ситуация, на практика не работи в такива условия, а директно води до експлозия в реактора. Като част от същия разказ - за величието на съветската атомна енергетика - съветската пропаганда подценява и данните за радиацията в Припят и околностите му“, пише още Биргер...

Всъщност, няма да ви разказваме филма. Гледайте го сами.


В категории: Новини , Международна политика , Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки