Показват що е то „Развиване на марама" и „Китене на бошча"


Показват що е то „Развиване на марама" и „Китене на бошча"
Снимка: bojenci.eu
13 Юни 2019, Четвъртък


На Националния фолклорен събор конкурс на сватбената обредност ще може да се видят непоказвани никъде до сега обичаи

Автор: Десант

На 6 и 7 юли в село Пещера, община Земен, ще се състои шестото издание на Национален фолклорен събор конкурс на сватбената обредност. За първи път той е проведен през 2010 г., като от 2011 г. се организира през една година.

Идеята на организаторите е да се издирят и популяризират позабравените сватбени ритуали от миналото. Затова и главната цел на форума е да възроди, съхрани и популяризира уникалните традиционни моменти на българската традиционна сватба и свързаните с нея сватбени обреди, ритуали, песни, танци, музика, словесен фолклор, носии и реквизит.

Това, от своя страна, стимулира интереса на младото поколение към българската традиционна сватба  като залог на местната и национална памет. Съборът предоставя една възможност за изява на младежи и девойки в по-съвременна адаптация на традиционната българска сватба.

Участниците представят: сватбарска музика; сватбарски песни – сватовски и трапезни; сватбарски хора; сватбарски словесен фолклор, както и сватбарски носии и реквизит.

До сега на сцената в Пещера са се представили повече от 3 хиляди носители на автентичните сватбарски адети.

Тази година гостите ще могат да наблюдават непоказвани никъде до сега обичаи, представени от самодейци от различни региони на страната – „Женене за беневреци", „Развиване на марама", „Един връз друг", „Китене на бошча", „Бенчена невеста" и др


В категории: Добри Вести , Обичаи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Кво ни баламосват?
14.06.2019 03:39:56
0
0
Кво ни баламосват?
В ЕС - селскостопанското производство е субсидирано около 50%!!!!!!!!!!!!! Стопаните. Гърция, Македония - ок. 25-30% субсидии. У нас - нищо!!!! Лъжливи, лъжливи и злонамерени и т.н... 50% субсидии!!!
А къде е инфото, данните и Дебата? Въпросите??? Кво ни баламосват. И царските конюшни и лъжите и т.н....и басчи... и т.н... Художествената стратегия на лъжите....
1
такова хубаво магаренце
14.06.2019 03:16:02
1
0
такова хубаво магаренце или конче....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки