Отново унижиха българското малцинство в Западните покрайнини


Отново унижиха българското малцинство в Западните покрайнини
Снимка: Община Босилеград
12 Юни 2019, Сряда


Днес го се управлява от чужди националистически партии и напълно некомпетентни хора, които никога не са имали ясно изразено национално самосъзнание.

Автор: Десант

Демократичния съюз на българите (ДСБ) в Западните покрайнини разпространи своя позиция, в която остро осъжда съобщението на Общинското ръководство в Босилеград и на председателя на Националния съвет на българското малцинство, с което те отхвърлят поканата на организаторите за участие в работата на кръглата маса на 5 юни т.г в Цариброд.

Постъпката и становищата, изразени в съвместното съобщение на кмета на Босилеград Владимир Захариев, председателя на Националния съвет на българското малцинство Стефан Стойков и председателя на Общинската скупщина в Босилеград Славчо Владимиров, са поредното излагане и унижение на българското малцинство пред сръбската, българската и европейската общественост.

„Убедени сме, че гражданите на Босилеград и принадлежащите към българското малцинство в Сърбия не са им дали мандат да водят лична война с българските дипломатически представители и да усложняват отношенията на Сърбия с България, а да спазват и точно да прилагат законите с които са гарантирани правата на гражданите с българско самосъзнание" - изтъква Драголюб Иванчов, председател на ДСБ.

Съобщението, подписано от представители на институции, чиито правомощия са в конфликт на интереси, показва пълна некомпетентност и непознаване на административната практика и никакво позоваване на „легалитет“ и „легитимитет“ не може да промени това. Сегашното управление на Община Босилеград и на Националния съвет на българското малцинство се дължи не на „легалитет“ и „легитимитет“, а само и единствено на бездействието на прокуратурата по време на провеждането на изборите - изтъква още Иванчов.

Той подчертава, че благодарение на многобройните закононарушения, пропуски и манипулации в изборния процес, българското малцинство днес се намира в абсурдната ситуация да се управлява от чужди националистически партии и от напълно некомпетентни хора, които при това никога не са имали ясно изразено национално самосъзнание.

„Днес всички берат плодовете от лоши преценки и залагания на погрешни кандидати, а не на автентичните представители на българското малцинство.

Циничните изказвания за сметка на български дипломатически представители, че „ще бъдат записани с черни букви в историята на малцинството“ са недопустим гаф и показват липса на елементарно възпитание и лична култура. Именно затова те си мислят, че могат да подведат и да накарат българската държава да отстъпи от позициите си по проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини и да се подчини на своеволието на самозабравилия се кмет Захариев. Довчерашният зам.-кмет и сегашен председател на Националния съвет на българското малцинство Стефан Стойков, е само подставено лице на кмета, което със закъснение от няколко дни се приподписва под документите, които той му поднася" - се казва още в позицията на ДСБ. 

От организацията предупреждават държавните органи и инстутиции в Сърбия и България, че всеки опит да се сътрудничи и да се работи с общинското ръководство в Босилеград и с Националния съвет на българското малцинство носи рискове да се легитимира и подкрепи една власт, която е спечелена по престъпен начин.


В категории: Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки