Изложба представя в Бургас „Гутенберг и славянският свят“


Изложба представя в Бургас „Гутенберг и славянският свят“
Снимка: РИМ-Бургас
12 Юни 2019, Сряда


Експозицията е посветена на едно от великите човешки открития – изобретяването на книгопечатната машина преди 560 години

Автор: Десант

На 14 юни - петък, от 16 ч. в бургаския Исторически музей ще бъде открита гостуващата изложба „Гутенберг и славянският свят“. В кратка лекция авторите й ще разкажат пред публиката за началото на печатното дело както в Европа, така и в България.

„Гутенберг и Славянския свят" е резултат от съвместните усилия на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“, Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и Държавния културен институт към българското външно министерство.

Експозицията е посветена на едно от великите човешки открития – изобретяването на книгопечатната машина преди 560 години от Йохан Гутенберг и значение му за славянския свят.

Тя се състои от илюстративни табла и предмети, в които се проследяват основните моменти от развитието на кирилското книгопечатане от ХV в. до ХІХ в., като се акцентира на хронологията на българското книгопечатане.

Представени са фотоси на редки и ценни книги, запазени в българските фондохранилища. Това са екземпляри от първите печатни кирилски книги от края на ХV в. (от Краков и Цетина), венецианските издания на Божидар и Винченцо Вукович от първата половина и средата на XVI в., както и изданията на първия български печатар Яков Крайков от 1566-1571 г.

Показани са и кадри на знакови за българската книжнина печатни книги: „Абагар“ на Филип Станиславов от 1651 г., „Стематографията“ на Христофор Жефарович от 1741 г. и първата новобългарска печатна книга „Кириакодромион“ на Софроний Врачански от 1806 г. – копие, от която се съхранява в експозицията на бургаския музей и също ще бъде експонирано.

Посетителите ще имат възможност да разгледат фотографии на образците на славянското и българското книгопечатане, които трудно могат да се видят заедно в оригинал, експонирани в хронологическата последователност на една единствена изложба.

Заснетите оригинални печатни издания са от фондовете на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София (НБКМ), Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив (НБИВ), Национален исторически музей в София (НИМ), Църковноисторически и архивен институт в София (ЦИАИ) Исторически музей в Самоков (ИМ-Самоков) и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” (ЦСВП-СУ).

Изложбата „Гутенберг и Славянският свят" ще остане в Историческата експозиция на РИМ-Бургас до края на септември.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки