Психолози започват работа от днес с ученика, вербуван от Ислямска държава


Психолози започват работа от днес с ученика, вербуван от Ислямска държава
10 Юни 2019, Понеделник


Момчето не трябва да бъде отделяно от семейството си, е мнението на част от специалистите

Автор: Десант

Инспектори от Детска педагогическа стая започват от днес работа с 16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм, защото е общувало с вербовчик от „Ислямска държава“.

Психологът Младен Владимиров коментира пред БНР, че отделянето от семейството, за което настояват от прокуратурата, „няма да има добър резултат върху детето“ и призова психолозите „да бъдат по-щадящи“.

„Учим нашите деца как да работят с ножове или с електроуреди, но не и с технологиите. Предполагаме, че там те се самонаучават. Няма такова нещо. Интернет е изключително опасно място. В интернет децата изкарват най-голямата част от времето и там задоволяват любопитство си. Там детето се справя със своята самота“, казва Владимиров.

В България има „изключително добре подготвени специалисти“ – педагози, педагогически съветници и психолози, които да работят с детето, категоричен е психологът. Проблемът е, че „тези различни видове специалисти ще внесат различен тип експертиза и различно говорене по проблема“:

Родителите трябва да бъдат в центъра на решаването на проблемите на детето, а всички специалисти – подкрепящи, убеден е той. Според него вече е време да говорим за семинари за родители и за „съвсем различно отношение към детето, извършило противообществени прояви“.

Въпреки молбите на Прокуратурата да не се разпространяват допълнителни детайли за самоличността на детето от Пловдив, в публичното пространство вече се знае от коя гимназия е, а вероятно и в кой клас. Според психолога момчето ще се върне на училище с етикет на „жертва“ или „терорист“ и рискува да бъде отхвърлено от съучениците си или превърнато в герой от по-проблемните деца.

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев подчерта, че „интернет свързва умовете на хората, а радикалните движения представляват интелектуални доктрини“.

Казусът от Пловдив доказва, че не е необходимо познание по арабски, за да бъде радикализиран някой, тъй като детето е общувало с вербовчика си на английски. Гърдев изтъкна, че е важно хората да се интересуват от политика, защото и тя е вид интелектуална доктрина и създава „защитна стена“.

„В държавите, откъдето идат най-големите терористи, не се интересуват от политика“, допълни той.

Според Гърдев сред мюсюлманите у нас „няма достатъчна активност да разобличават такива радикални ислямистки секти и течения“, а „борбата с тази доктрина е тяхна работа“, тъй като хората извън исляма не могат да намерят достатъчно аргументи.

Контролът върху социалните мрежи също е недостатъчен, изтъкна експертът по международна сигурност.

Той даде пример, че когато дете има профил в социалните мрежи, ограниченията във възрастта за гледане на филми и т.н. стават излишни, тъй като то реално има достъп до всякакъв вид съдържание. Той изтъкна, че в Европейската комисия е имало предложение за единна процедура за приемане на мерки и за категорично изтриване на забранено съдържание като например ислямистките сайтове.

Гърдев е убеден, че е необходимо и създаване у нас на антитерористични центрове по американски модел.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки