На Еньовден под Мадарските скали ще оживеят древни ритуали и обреди


На Еньовден под Мадарските скали ще оживеят древни ритуали и обреди
08 Юни 2019, Събота


Вижте какво ще преживеят посетителите на четвъртото издание на ежегодния Национален средновековен събор „Магическата Мадара”

Автор: Десант

На 22 и 23 юни – Еньовден, на територията на НИАР „Мадара” ще се проведе четвъртото поредно издание на ежегодния Национален средновековен събор „Магическата Мадара”.

В подножието на Мадарските скали до сърцето на Мадарския конник и тази година ще бъде положена шепа пръст от Старите български земи.

Посетителите ще могат максимално да се доближат до средновековния начин на живот, бит, традиции, облекло, кухня, занаяти, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за средновековието по нашите земи.

Сакрални обичаи за Еньовден, ритуали за лятното слънцестоене, мистичен барабанен ритъм и конски тропот. Стрелба с лък и конна езда. Заповядайте, вкусете магията на Мадара, на Еньовден небето се отваря!

Мадара от хилядолетия е сакрално място за обитателите на района. Скалите и водата тук са свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук се преплитат пътищата на религии, народи и култури. А Еньовден, древен празник на лятното слънцестоене, губи дирите си в предисторически времена, съчетал в себе си християнство и езичество.

Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически, връщайки ни към корените ни, съхранили ни като народ.

Пред скалния релеф ритуално ще бъде поставена шепа пръст с посланието „Така както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“.

През цялото време на събора посетителите ще могат да се потопят в бита и традициите на старите българи и съседните нам ромеи, да научат за хладното историческо оръжие, да стрелят с лък по мишена, да опитат конна езда и да се запознаят със средновековната традиционна кухня.

Гостите на събора ще се запознаят с традиционните занаяти от средновековието – плъстарство, грънчарство, монетосечене и металопластика, изработване на брони, шлемове и защитно въоръжение, дървообработка и др.

Организатори на събитието са: Регионален исторически музей – Шумен и обектът от структурата му Национален историко-археологически резерват „Мадара”, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” – Варна.


В категории: Добри Вести , Обичаи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Prometey
11.12.2019 06:46:36
0
0
Много ми харесва и допада духът в списването на вестник Десант....!(Десант е военна операция, представляваща нахлуване на бойни подразделения от транспортни средства на територия на противника за нанасяне на удар с цел обход на фортификационни съоръжения или завземане на плацдарм) ...! Но , с такива''бойни подразделения'' (КАТО СКАТ И НФСБ) - каузата е .....ОБРЕЧЕНА...! БРАВО НА ЕКИПЪТ НА ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИК...! БРАВО :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки