Фотографска изложба „Здравей, името ми е Тирана“ гостува в НИМ


Фотографска изложба „Здравей, името ми е Тирана“ гостува в НИМ
04 Юни 2019, Вторник


По време на събитието ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между Националния исторически музей (България) и Националния исторически музей (Албания)

Автор: Десант

На 6 юни, от 16,00 часа, в Централното фоайе на НИМ ще бъде открита фотографската изложба „Здравей, името ми е Тирана”. Експозицията е реализирана съвместно с Националния исторически музей на Република Албания в рамките на инициативата „Седмица на Албания в София” и има за цел да представи културата и културното наследство на столицата Тирана.

По време на събитието директорите на двата национални музея доц. д-р Бони Петрунова и д-р Дориан Кочи ще подпишат Меморандум за разбирателство. Ще бъде обсъдена възможността за активно сътрудничество и осъществяване на общи дейности, отнасящи се до културно-историческото наследство на България и Албания.

В изложбата посетителите ще имат възможност да се разходят в столицата на Албания, посредством стари снимки. Фотосите са запечатали един от най-ранните паметници, доказващи съществуването на Албания от най-дълбока древност -  мозайки с датировка първи век.

Счита се, че мозайката е украсявала пода на селска къща (вила рустика). След това идва замъкът на Тирана, извисяващ се на пешеходната улица „Мурад Топтани”. Този замък лежал на Диагоналния път, свързващ града с останалите части на Албания.

В близост до замъка на Тирана, в историческия център на стария град, се намират „Сараите на Топтаневе” т.е. жилището на прочуто аристократично семейство от града. Сараите били построени през 1537 г. Пътуването през града завършва с голям площад, на който е разположена часовникова кула.

Изложбата „Здравей, името ми е Тирана” ще остане в НИМ до 25 юни.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки