Дворът на църквата-музей "Св. 40 мъченици" във Велико Търново е под вода


Дворът на църквата-музей "Св. 40 мъченици" във Велико Търново е под вода
03 Юни 2019, Понеделник


От управата на музея съобщават, че днес там няма да бъдат допускани посетители

Автор: Десант

Църквата-музей "Св. 40 мъченици" във Велико Търново днес няма да приема посетители, тъй като дворът и е наводнен от придошлите води на р. Янтра. Това съобщават от ръководството на музея.

Речните води в кв. "Асенов" се повишиха рязко след проливния дъжд и приливни вълни от балканските притоци на Янтра.

Свикан е общинският кризисен щаб.

Отстраняват се автомобилите от улиците в най-ниския великотърновски квартал "Асенов", за да започне поставянето на чували с пясък, които като диги да защитят имотите на хората. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър. Имаме готовност, Гражданска защита от 3 часа са по критичните точки, допълни още той.

Все още няма залети къщи, няма и пострадали хора.

Нормализирана е обстановката в община Елена, където вчера при поройния дъжд пострадаха три села и част от общинския център.

Засегнатите имоти са отводнени, няма пострадали хора.

Материалните щети на уличната мрежа не са големи и общината ще успее да се справи със собствени сили, каза за "Хоризонт" кметът на Елена Дилян Млъзев.

***

Църквата е най-известният средновековен български паметник във Велико Търново. Построена е и стенописана по времето на българския цар Иван Асен II върху по-малка църква вероятно посветена на Богородица, в чест на голямата му победа в Битката при Клокотница на 9 март 1230 г. (деня на Свети 40 севастийски мъченици) над епирския деспот Теодор Комнин. През XIII – XIV век е главна църква на манастира „Великата лавра“.

На 22 септември 1908 г. в същия храм княз Фердинанд I обявява Независимостта на България.

Там са погребани цар Калоян, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 г. – 800 г. след неговата смърт.

Светата обител е обявена за народна старина през 1927 г., архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение през 1964 г. и художествен паметник на културата с национално значение през 1979 г..


В категории: Новини , Общини , Населени места , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки