Ягодова Луна и метеоритен дъжд - ще станем свидетели на две невероятни явления през юни


Ягодова Луна и метеоритен дъжд - ще станем свидетели на две невероятни явления през юни
02 Юни 2019, Неделя


Пълнолунието, наричано от индианците в Северна Америка "Горещата Луна“, ще настъпи на 17 юни в 11.31 ч.

Автор: Десант

Една интересна атракция през последните юнски нощи ще бъде метеорният поток Боотиди, активен от около 23 юни до 2 юли, с максимум за 2019 г. в нощта 27/28 юни около 01.00 ч. българско време.

Най-подходящото време за наблюдение ще бъде от началото на същата нощ до изгрева на Луната в 02:51 ч. (за София). Тогава Луната ще изгрее с 26% осветен диск – стара, с изтъняващ сърп след фаза последна четвърт.

Активността на потока Боотиди е различна в годините и затова е непредвидима. Метеорите от потока са бавни и червеникави, навлизащи със сравнително ниска скорост в земната атмосфера (18 km/s). Но шансът да бъде фотографиран успешно бавен и ярък метеор е добър, затова любителите астрофотографи могат да опитат своя късмет в нощите около момента на максимума“, каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките (БАН), цитиран от Агенция ”Фокус”.

”Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 18.54 ч. – денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият в годината и на нашите географски ширини трае 15 часа и 20 минути. За сравнение, най-късият ден в годината – 22 декември, трае едва 9 часа и 3 минути. Точката на лятното слънцестоене се намира в съзвездието Бик (Телец), близо до границите му с Близнаци и Орион“, каза още Маркишки.

Физикът обясни, че пълнолунието през юни, наричано някога от индианците в Северна Америка ”Ягодова Луна“, ”Розова Луна“, ”Медна Луна“ (на пчелния мед) или "Горещата Луна“, ще настъпи на 17 юни в 11.31 ч.


В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки