Девет товара коприна и още нещо в историческия музей в Поморие


Девет товара коприна и още нещо в историческия музей в Поморие
31 Май 2019, Петък


Експозицията е подготвена от екипа на Регионален исторически музей – Хасково и ще остане в морското градче до края на септември

Автор: Силвия Горанова

„Девет товара коприна и още толкова – везани” - така се казва най-новата изложба в историческия музей в Поморие. Експозицията е подготвена от екипа на Регионален исторически музей – Хасково и ще остане в морското курортно градче до края на септември. Чрез нея посетителят ще стане свидетел на една непреходна красота, ще може да се потопи в атмосферата и да почувства лекотата, която коприната притежава и предава от поколение на поколение.

Експонатите, включени в изложбата, са от XIX и XX век. Повечето от тях са с естествения цвят на коприната.

Най-ценните качества на коприната са нейната здравина и трайност. Тя излъчва благородство. Затова в чеиза на всяка девойка най-представителни и скъпи са били свилените облекла и покривки, бродирани с коприна. Приготвяни са с много умение и търпение, за да им служат през целия живот в делник и празник, за дарове и спомен.

Първите сведения за отглеждане на черница за изхранване на буби по българските земи са от XII век. Бубарството у нас е допълнителен отрасъл. До края на XVIII век като бубарски центрове се оформят районите около Одринско, Хасковско, Преспанско, Битолско, а по-късно и някои райони в Северна България. Най-голям възход бубарството има през 70- те години на XX век, когато България е на трето място в света по производство на пашкули след Япония и Корея.

Гледането на буби е занятие, упражнявано от почти всички социални и етнически групи в Хасковска област до 80-те години на XX век. Свилените платна от варена коприна, получена при домашни условия, са тъкани на хоризонтален стан, а малко по-късно фините нишки, добити в първите фабрики за производство на коприна в Хасково и Свиленград, се тъкат на железни станове.

Изложбата „Девет товара коприна и още толкова – везани” е представена за първи път пред хасковска публика през 2005 г. От тогава тя е показвана в Перник, Габрово, ИЕФЕМ – София, Пловдив, Стара Загора, Свиленград, Димитровград, Пазарджик, Велико Търново, Полски Тръмбеш. В Поморие появата й е за първи път.

Работното време на Историческия музей ще бъде следното:
до 14.06.2019 г. 
от понеделник до петък –  8.30 -17.00 ч.
събота и неделя – почивни дни
от 15.06.2019 г. до 30.09.2019 г.
от понеделник до неделя – 9.00 – 19.00 ч.
(без почивен ден)


В категории: Новини , Традиции , Културен Десант , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки