Ценно откритие: В столичния квартал Слатина намериха „софиянец" на 8000 години


Ценно откритие: В столичния квартал Слатина намериха „софиянец" на 8000 години
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
28 Май 2019, Вторник


По принцип изцяло запазени скелети от неолита се откриват рядко

Автор: Десант

При разкопки в неолитното селище, разкрито на територията на столичния квартал Слатина, археолозите намериха напълно запазен скелет на човек на близо 8000 години. Тази сутрин бе съобщено и за откритието на частичен детски скелет.

Медиите припомнят, че през 2016 г. екипът на проф. Васил Николов откри на това място опожарените останки от голяма къща с площ от 150 кв. м., със запазени овъглени делви със зърно - лимец, леща и ечемик, както и каменни брадви.

Древните заселници от епохата на неолита идват по нашите земи от Средна Азия, като донасят със себе си и уменията да се развива земеделие, а също и занаятчийския майсторлък за изработването на керамични изделия за бита.

Новооткритият скелет е третата подобна находка в 34-годишната кариера на видния ни праисторик, който е Васил Атанасов Николов е български археолог-праисторик, член-кореспондент на Българската академия на науките и неин заместник-председател. Сегашното му откритие е особено ценно, тъй като по нашите земи много рядко се откриват скелети от тази епоха. Най-често археолозите попадат само на фрагменти от тях.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки