Правителството предлага Христо Панев да бъда удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“


Правителството предлага Христо Панев да бъда удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
22 Май 2019, Сряда


Художникът работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства

Автор: Десант

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Христо Панев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен за големите му заслуги в областта на културата.

Христо Панев е утвърден български художник в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства.

Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. Автор е на циклите „Фрески“, „Митологични сцени“ и „Библейски сюжети“. За монументалните работи работи в техниките сграфито и сухо фреско.

Христо Панев е лауреат на множество български и чуждестранни награди, сред които - Международни салони за иновации - София /1997/ - златен медал; САЩ - Питсбърг /1998/ - златен медал; Кипър /1998/ - златен медал; Казабланка /1998/ - сребърен медал.

Удостоен е с отличието „Почетен гражданин на Димитровград“ през 2002 г.

Правителството предлага също така с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - втора степен да бъдат удостоени Андрей Аврамов и Трифон Павлов за значимия им принос за развитието на културата и изкуството. Андрей Аврамов и Трифон Павлов са ерудирани, креативни и талантливи представители на съвременната българска култура и изкуство.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки